Финландският държавен енергиен доставчик Gasum заяви във вторник, че ще

...
Финландският държавен енергиен доставчик Gasum заяви във вторник, че ще
Коментари Харесай

Финландската Gasum отнася до арбитражен съд спора с "Газпром експорт" за плащанията на газа



Финландският държавен енергиен снабдител Gasum съобщи във вторник, че ще отнесе разногласието си със " Газпром износ " по отношение на заплащанията на съветската газ в рубли до арбитражно произвеждане, оповестява Ройтерс.

Gasum съобщи, че няма да одобри настояването на " Газпром износ " да заплаща в рубли за доставките си на газ за Финландия и заради това съществува нараснал риск съветските газови потоци към скандинавската страна да бъдат спрени.

" В тази обстановка Gasum нямаше различен избор, с изключение на да отнесе контракта до арбитраж. В тази предизвикателна обстановка ще създадем всичко допустимо, с цел да можем да снабдим нашите финландски клиенти с силата, от която се нуждаят “, сподели основният изпълнителен шеф на Gasum Мика Вилянен.

Gasum също по този начин съобщи, че ще се стреми да доставя финландските клиенти през лятото посредством газопровода BalticConnector, който свързва финландската и балтийската газова мрежа през Финския залив. Ограниченията върху преносния потенциал на тръбата обаче биха представлявали предизвикателство, добави енергийният снабдител.

В дълготраен проект Финландия възнамерява взаимно да наеме плаващ терминал с Естония за импорт на полутечен природен газ.

Финландия внася по-голямата част от газа си от прилежаща Русия, само че газът съставлява единствено към 5% от годишното енергийно ползване, припомня Ройтерс.

Загубата на това предложение обаче може да засегне компании като Neste и Metsa, както и други компании в горската, химическата и хранително-вкусовата индустрия.

Европейската комисия разгласява обновени насоки за това по какъв начин фирмите от Европейски Съюз могат да заплащат за съветски газ, без да нарушават глобите на блока.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР