Финландия започна мащабен проект за изграждането на ограда на границата

...
Финландия започна мащабен проект за изграждането на ограда на границата
Коментари Харесай

Финландия започва да строи ограда по границата с Русия

Финландия стартира огромен план за построяването на ограда на границата с Русия.

Целта на оборудването, което ще обгръща 200 км от общо 1340-километровата граница сред двете страни, е да подсигурява сигурността на Финландия при възможен опит на Москва да предизвика рецесия в прилежащата страна, като провежда всеобща мигрантска вълна, написа Guardian.

Основната част от оборудването ще се построи в южната част към съществеуващите гранични пропускателни пунктове.

 Finnish and Russian border

Подготовката за строителството стартира на 28 февруари.

Първата задача е да се разчисти гората по продължителността на границата.

След това ще се премине към построяването на път и повдигането на ограда през март, се споделя в изказване на финландската гранична защита.

Държавата поставя старания за обезпечаване на границата си с Русия, до момента в който по едно и също време с това чака позитивна развръзка по кандидатурата си за член на НАТО.

В сряда Народното събрание на Финландия гласоподава процедура за ускорение на присъединението в пакта - което усилва вероятността за независимото ѝ влизане в пакта без Швеция поради дипломатическите спънки пред Стокхолм.

Вотът, който мина със 184 гласа " За " против 7 " Против ", значи, че Хелзинки ще може да стане член на НАТО сега, в който Турция и Унгария ратифицират контракта им, като слага краен период за изчакване за одобряването на паралелната кандидатура на Швеция. Правителството на Сана Марин се надява, че това ще стане факт до идната среща на върха на НАТО през лятото.

Заради опасенията, че Москва може да упражни политически напън, Финландия одобри нови ремонти в своя Закон за граничната защита през юли 2022, с цел да улесни построяването на по-солидни преграждения.

В момента границите на Финландия са предпазени най-вече от невисоки огради от телена мрежа и дървени колове, чиято съществена цел е да не позволява животните да минават от другата страна на границата - само че това оборудване не може да спре възможна военна инвазия или огромен напор на мигранти.

До края на юни тази година се чака да бъдат приключени първите 3 км от оградата, а до 2025 година ще е готово построяването на още 70 км. в югоизточна Финландия.

Страната възнамерява общо да загради общо 200 км. от границата си с Русия, което ще коства към 380 милиона евро.

Оградата ще бъде висока 3 метра с бодлива тел в горната част, а в най-защитените зони ще бъде оборудвана с камери за нощно виждане, светлини и високоговорители.

Войната в Украйна промени фундаментално отношението на Финландия към сигурността и рисковете, които Русия съставлява.

Държавата одобри голям брой руснаци през септември, откакто Владимир Путин подреди готовност на над 300 000 резервисти. Проблемът е изключително сериозен за Финландия, която има една от най-дългите граници с Русия в Европа.

Заедно с Швеция тя постави завършек на десетилетната си политика на военна необвързаност и кандидатства за участие в НАТО през май 2022 - месеци след нахлуването на Москва в Украйна. Решението беше подкрепено от 188 от общо 200 депутати във финландския парламент.

Единствените спънки пред скорошното им присъединение се основават от Унгария и Турция.

Хелзинки е изправен пред по-малко дипломатически спънки от Стокхолм, по тази причина желае да форсира процедурата по присъединение към Алианса преди парламентарните през април. Общественото мнение във Финландия също поддържа влизането в НАТО.

Шведският министър председател Улф Кристерсон съобщи, че присъединението на Финландия независимо може да „ усложни “ тясното военно съдействие сред скандинавските страни, защото Швеция ще остане сама отвън отбраната на НАТО.

В понеделник турският външен министър Мевлют Чавушоглу сподели, че в този момент Анкара гледа благосклонно на кандидатурата на Финландия.,,Може да разделим процеса на участие на Швеция и Финландия “, споделя той.

„ Сега е времето да ратифицираме и да приветстваме изцяло Финландия и Швеция като членки “, сподели шефът на НАТО Йенс Столтенберг по време на визитата си в страната във вторник.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР