Финландия се приготвя за взимане на евентуално историческо решение

...
Финландия се приготвя за взимане на евентуално историческо решение
Коментари Харесай

Финландия е пред историческо решение

Финландия се подготвя за взимане на вероятно историческо решение " преди средата на лятото " във връзка с това дали да кандидатства за присъединяване към НАТО като възпиращ фактор срещу руската агресия. Скандинавската страна с население от 5,5 млн. души всекидневно е военно необвързана, отчасти за да не провокира източния си съсед, с който има обща граница от 1300 км.

Но нахлуването на Русия в Украйна докара до удвояване на обществената поддръжка за присъединяване към НАТО от 30 на 60 %, според редица проучвания. Финландия усилва бюджета си за отбрана На фона на руската агресия в Украйна " Никога не подценявайте способността на финландците да вземат бързи решения, когато светът се трансформира ", заяви тогавашният финландски министър-председател Александър Стуб пред Агенция Франс Прес.

Дългогодишен почитател на НАТО, в този миг Стуб смята, че подаването на молба за присъединяване от страна на Финландия е " предрешен въпрос ", тъй като финландците преоценяват връзките си със своя съсед. Следващата седмица в местни парламент ще бъде показан поръчан от държавното ръководство доклад за националната сигурност, който ще помогне на финландските депутати да вземат персонално решение, преди той да бъде подложен на гласуване.

" Ще проведем много деликатни полемики, единствено че без да лишаваме повече време, спрямо би трябвало ", заяви министър ръководителят Сана Марин на конференция в петък. Русия предизвести Финландия и Швеция за евентуално присъединяване в НАТО Русия ще би трябвало да балансира ситуацията със свои персонални ограничавания. За това предизвести в четвъртък представителят на Кремъл Дмитрий Песков " Мисля, че ще приключим полемиката преди средата на лятото ", добави тя. " Предполагам, че молбата ще бъде подадена някъде през месец май " в точния миг за срещата на върха на НАТО през юни в Мадрид, показа Стуб.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР