Финландия провежда местни избори в неделя в първи тест за

...
Финландия провежда местни избори в неделя в първи тест за
Коментари Харесай

Местните избори във Финландия са тест за управляващата коалиция

Финландия организира локални избори в неделя в първи тест за известния младата министър-председателка от Социалдемократическата партия Сана Марин.

35-годишната Марин встъпи в служба единствено преди 18 месеца, малко преди експлоадирането на COVID-19 и се радва на висока известност, само че нейната партия изостава в анкетите.

Въпреки известността ѝ социалдемократите не съумяха да привлекат изключително млади гласоподаватели. Две опозиционни партии, консервативната Национална съдружна партия и популистката Финландска партия, са водещи в анкетите.

Гласуването за възобновяване на локалните препоръки в над 300 общини на Финландия се преглежда като катализатор за известността на партиите, до момента в който те се приготвят за парламентарните избори през 2023 година Този път залозите са по-високи, защото изборите бяха отсрочени с два месеца заради COVID-19 и поради напрежението в лявоцентристката ръководеща коалиция на Марин. През април тя беше покрай колапс, защото една от партиите в обединението - центристката партия Център - заплаши да напусне държавното управление в спор за разноските. Само упорити договаряния избавиха кабинета на Марин от срив, само че политически анализатори обявиха, че белезите и идеологическите разлики са дълбоки сред социалдемократите и центристите.

Основните тематики, преобладаващи на локалните избори, са плануваната от държавното управление обществена и здравна промяна в общините, данъчното облагане и последствията от финландската тактика за излизане от COVID-19, оповестява Евронюз.

От началото на пандемията Финландия е записала малко под 94 000 случая с 964 умряли, което е измежду най-ниските индикатори в Европа. Подобрената обстановка докара до това държавното управление на Марин да облекчи някои ограничавания и страната се отваря още веднъж.

В столицата Хелзинки най-острият въпрос е кой би трябвало да стане идващият кмет на града с 630 000 души. Консерваторите се пробват да останат на власт, която държат от десетилетия.

Анкета, поръчана от финландската социална телевизия YLE, сподели в четвъртък, че в народен мащаб Националната съдружна партия ще събере към 19,6% от гласовете, Финландската партия 18% и Социалдемократите 17% гласове, което е с 1,1 процентни пункта по-ниско от предходни избори.
Една трета от гласоподавателите или към 1,5 милиона души, към този момент са дали своят вот авансово.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР