Финландия и Швеция имат готовност да се присъединят към НАТО

...
Финландия и Швеция имат готовност да се присъединят към НАТО
Коментари Харесай

Путин е напът да разшири НАТО - Финландия и Швеция искат да се присъединят още през лятото

Финландия и Швеция имат подготвеност да се причислят към НАТО още през лятото, като решението им е било подбудено от нашествието на Русия в Украйна, оповестява The Times, базирайки се на източници от Вашингтон. 

Според информацията на вестника участието на двете скандинавски страни е било тематика на полемики сред външните министри от Алианса през предходната седмица.

Очаква се Финландия да подаде поръчка през юни, а директно по-късно образецът ѝ да бъде последван и от Швеция.

Финландският министър председател Сана Марин сподели, че е време страната да стартира да премисля позицията си по отношение на НАТО, до момента в който шведският министър-председател Магдалена Андерсън отхвърли да отпише сходен ход. 

Финландия разполага с дълга граница с Русия и бе нападната от Москва през 1939 година, само че все пак следваше трайна политика да провежда защитата си сама, без да членува в съюза. Случващото се в Украйна обаче е трансформирало настройките в страната.

" Русия не е съседът, за който я мислехме, " сподели Марин. " Мисля, че би трябвало да вземем доста деликатни решения, само че и да не се бавим повече от нужното, тъй като обстановката е доста тежка. 

Ако присъединението им се реализира, броят на страните в НАТО ще стане 32.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР