Финансовото министерство обяви за обществено обсъждане нов закон за БНБ,

...
Финансовото министерство обяви за обществено обсъждане нов закон за БНБ,
Коментари Харесай

Излизаме от валутния борд от датата на членството ни в еврозоната

Финансовото министерство разгласи за публично разискване нов закон за Българска народна банка, като първа стъпка към въвеждането на изцяло друг режим на парична политика по отношение на паричния съвет, открит през 1997 година

Документът е част от условията на Европейска комисия и на ЕЦБ за участието ни в еврозоната, а мотивът- България става пълновръстен участник в единната парична политика.

Планът е новият Закон за Българската национална банка да влезе в действие от деня, който ще уточни Съветът на Европейския съюз за приемането на еврото от България и да анулира закона за валутния ръб.

Сред нововъведенията са споразумяване статута на еврото като парична единица, установяване на дизайна на национална страна на разменните евромонети, стартиране и изваждане от обращение, подмяна, обмяна и възпроизвеждане на евробанкноти и евромонети.

Ново пълномощие е Българска народна банка да обезпечава и управлява печатането на евробанкноти и сеченето на разменни, възпоменателни и колекционерски евромонети в страната, както и опазването и съхраняването на непуснати в обращение евробанкноти и евромонети и опазването и унищожаването на негодни или извадени от обращение евробанкноти и евромонети.

Две са най-важните промени, които ще бъдат въведени с новия закон. Първият е правилото на институционалната самостоятелност. На управлението на централната ни банка ще бъде категорично неразрешено да желаят или одобряват каквито и да било инструкции, както от институциите или органите на Европейски Съюз, по този начин и от някое държавно управление на страна членка или от който и да било различен орган. Законова отговорност със съответните санкции ще носят и институции, органи или служби пробват да оказват въздействие върху тези членове на органите на НЦБ за взимане на решения.

Централната банка, за решенията на която нейните управителни органи носят цялостната отговорност, допуска доклад пред Народното събрание. Законът удължава този период до 30 юни идната година.

Новият закон дефинира нова роля на шефа на централната банка- той ще управлява банката, ще взе участие в определянето на паричната политика на Европейския съюз и ще я съставлява както на открито, по този начин и пред националните органи.

Новият закон резервира трите съществени ръководства в банката „ Емисионно ", „ Банково " и „ Банков контрол ".

" Емисионно " ръководство ще продължи да ръководи паричното обращение и ръководството на аварийните активи на банката. Подуправителят на това ръководство обаче няма да взе участие при формулирането на паричната политика на ЕЦБ- тази значима функционалност към този момент е поверена на шефа на Българска народна банка, доколкото той става член на УС на ЕЦБ.

Ключовото управление „ Банков контрол " резервира функционалността си по практикуване на контрол върху банковата система, да управлява операторите на платежни системи, доставчиците на платежни услуги и издателите на електронни пари, както и за даването на незабавна поддръжка за обезпечаване на ликвидност на банки, която замества досегашната функционалност на заемодател от последна инстанция.

Драстично затягане на режима за класифицирана информация обаче се планува с новия закон, тъй като управлението на централната ни банка към този момент ще има достъп до всички въпроси за евробанкнотите и евромонетите, в това число ограничения за отбрана, ред за даване, превозване е обект на наредба в правото на Европейски Съюз и не може да се преглежда като информация на Българска народна банка или Република България.

За да се подсигурява, законът вкарва строги условия към чиновниците, които ще имат достъп до тази информация: не може да бъде чиновник на Българска народна банка лице, което е депутат или общински консултант, заема управителна или контролна служба на национално ниво в политическа партия, едноличен търговец, безкрайно виновен съучастник в комерсиално сдружение, шеф и така нататък

Законът дава права на монетния ни двор да емитира евромонети в обращение (разменни), възпоменателни и колекционерски евромонети от благородни метали и мед. Колекционерските евромонети остават законно платежно средство единствено в България. 

Въвеждането на еврото като публична парична единица ще докара до промени в събирането, обработката и разпространяването на формалната статистическа информация, съставяна от Българска народна банка, които в детайли са разказани в закона. Българската национална банка продължава да работи като фискален сътрудник и депозитар на страната въз основа на подписани контракти и при пазарни условия и цени на услугите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР