Финансовото министерство и Министерството на туризма ще вдигнат посещаемостта в

...
Финансовото министерство и Министерството на туризма ще вдигнат посещаемостта в
Коментари Харесай

30 000 ученици до 4 клас ще летуват безплатно в български курорти


Финансовото министерство и Министерството на туризма ще вдигнат посещаемостта в българските курорти, въвеждайки специалва стратегия за летуване на възпитаници. Детски лагери за деца до 4-ти клас ще изпратят общо 30 000 възпитаници в родни курорти на море и планина. Лагерите ще са изцяло безвъзмездни за децата, само че ще вдигнат заетостта от туризъм и ще имат мощен обществен резултат. За мярката заяви финансовият министър Асен Василев.

Тридесет хиляди възпитаници от първи до четвърти клас ще летуват една седмица в български курорти на цялостна държавна прехрана,предвижда новата Национална стратегия „ Отново дружно “, която е създадена от Министерството на образованието и науката (МОН) и ще се осъществя взаимно с министерствата на финансите и на туризма, сподели от своя страна министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Летният отдих ще бъде в дребни групи при спазването на всички противоепидемични ограничения. Пътуванията ще се осъществят след края на образователната година, която завършва публично на 23 юни за 1-3 клас и на 30 юни за 4 -9 клас.

Държавата ще покрие разноските за превоз, настаняване, храна, обществена стратегия и застраховки както на децата, по този начин и на съпътстващите ги учители. Почивките ще се провеждат според съществуващата „ Наредба за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена в страната и чужбина, инициирани от институциите в системата на предучилищното и учебното обучение “.

За присъединяване в „ Отново дружно “ ще могат да аплайват всички 2258 държавни и общински учебни заведения. Всяко от тях ще има опция да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия личен състав и със единодушието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до привършване на лимита на програмата.

МОН ще стартира да приема кандидатури незабавно, откакто Националната стратегия „ Отново дружно “ бъде призната от кабинета. Очаква се това да стане най-късно при започване на юли т.г. Още преди този момент учебните заведения ще получат съответни инструкции, които ще им оказват помощ да се приготвят в точния момент.

„ Другата стратегия, стартирана преди да влезем в министерствата, само че е на край, е специфична стратегия за профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти. Те ще могат да минат на профилактични прегледи, в случай че има проблеми – да влязат в рехабилитационни стратегии “, добави Денков.

Програмата ще разполага с бюджет от 400 000 лева и е създадена от МОН дружно със обществените сътрудници в областта на междинното обучение.

Една от задачите на тази стратегия е да се възвърне здравето на учителите, които претърпяха доста тежка година на образование в изискванията на пандемия. Едновременно с това ще бъдат подкрепени базите на „ Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД към Националния застрахователен институт, ще се сътвори също претовареност на лекари и рехабилитатори.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР