Финансово страната ни стои добре и запазва шансовете си за

...
Финансово страната ни стои добре и запазва шансовете си за
Коментари Харесай

Даниел Смилов: Маргинали и нови актьори ще опитат да отклонят България от евроинтеграцията

Финансово страната ни стои добре и резервира възможностите си за присъединение към еврозоната. Такава позиция изрази пред БНР политологът Даниел Смилов.
" Острата опозиция е от маргиналните елементи на политическото пространство и нови артисти, които навлизат, национал-популисти и така нататък В ръководещата коалиция може да има някакви разлики, само че те са по-скоро тактически, не стратегически. Основни опозиционни партии като ГЕРБ и Движение за права и свободи също са на ясни позиции по този въпрос. Този необятен консенсус би трябвало да бъде удържан, тъй като ще имаме популистки опити страната да бъде отклонена от пътя на евроинтеграцията. "

" Всяка комплицирана коалиция в някакъв миг се разпада. Въпросът е какъв брой време ще удържи ", разяснява Смилов. Той не вижда пред ръководещата коалиция непосредствена рецесия, която да докара до предварителни избори или преформатиране, само че главното предизвикателство за четирите разнообразни партии с разнообразни ползи е да намерят " обща почва " за по-интензивна законодателна активност.

Структурно обединението я поддържат две неща – икономическата непоклатимост на България и вероятностите от еврофондовете от една страна и от друга – " всяка от другите възможности на това ръководство има всички недостатъци на настоящето и някои спомагателни ".

По тематиката със Северна Македония и прехвърлянето ѝ към Народното събрание Даниел Смилов счита, че има " благоприятни условия за положително решение и за двете страни ".

" В България има група хора, които просто не желаят Северна Македония да стане член на Европейския съюз по някаква причина. Българската позиция като цяло би трябвало да бъде, че от наш стратегически интерес е участието на Северна Македония в Европейски Съюз. "

ГЕРБ са в комплицирана позиция по така наречен македонски въпрос, означи Смилов. След позитивната им роля през 2017 година за ускорение на присъединението на Западните Балкани, от 2019 година " по някаква причина обърнаха политиката ", добави той. По думите му " време е да се върнат към позицията си от 2017 година "

Има Такъв Народ е звеното, което би трябвало да се следи най-внимателно в четворната коалиция, акцентира Даниел Смилов в предаването " Преди всички ".

" Това е и партията, която е най-трудно прогнозируема. Те са нова партия, идеологически стоят в центъра и е мъчно да бъдат избрани. До огромна степен при тях съображенията са от тактическо естество. Има Такъв Народ би трябвало да решат дали печелят или губят от държание, което несъмнено основава чувство за огромна неустановеност. Коалицията несъмнено губи от това чувство за неустойчивост. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР