Финансовият министър в служебното правителство Валери Белчев обяви, че проектобюджетът

...
Финансовият министър в служебното правителство Валери Белчев обяви, че проектобюджетът
Коментари Харесай

Служебният кабинет предлага 710 лв. минимална заплата от 1 януари

Финансовият министър в служебното държавно управление Валери Белчев разгласи, че проектобюджетът на страната за 2022 година е квалифициран и до дни ще стартират разискванията по него.

" В понеделник стартира разписването му. Това ще отнеме 1 седмица. По-следващия понеделник стартира разискването в Националния съвет за тристранно съдействие ", заяви Белчев на брифинг в Министерския съвет след постоянното държавно съвещание в сряда (1 декември).

След разискването със синдикатите и работодателските организации, което ще организира на 16 декември, проектобюджетът за идната година ще бъде импортиран за утвърждение от държавното управление, а по-късно ще бъде изпратен за разискване и в новосформираното Народно заседание.

Въпреки че партиите в новия парламент може да променят доста някои политики в плана за бюджет, преди да го одобрят дефинитивно, Валери Белчев е на мнение, че рамката би трябвало да бъде импортирана от служебния кабинет, тъй като това е добра база, върху която да се работи. Според него е належащо служебната изпълнителна власт да си извърши бюджетните периоди, а и да защищити страната от опасности.

" Направихме всички старания, считам сполучливо, да осигурим добра бюджетна рамка, която да предложим в Народното събрание. За отбягване на подозрение - не сме се бъркали в политики, не сме предвиждали структурни промени, орязване на личен състав или каквито и да било други промени ", изясни служебният финансов министър Валери Белчев.

По време на договарянията за сформиране на постоянен кабинет бе дадена поръчка, че Бюджет 2022 ще бъде признат към края на януари. 

В своя план служебното държавно управление предлага минималната работна заплата да бъде увеличена от 650 на 710 лв.. Предвидено е и нарастване на  детските надбавки -  всеки със заплата до 510 лв. ще има право на детски, които ще се усилят с 20 % - от 40 на 50 за дете и от 90 - на 110 лева за две.

Майчинските за втората година ще се усилят на 650 лв..

Служебното държавно управление планира да се запазят всички антикризисни ограничения за интервал от най-малко 6 месеца, в това число бонусът от 120 лева върху всички пенсии. Другата идея е дори след отпадане на коронавирус ограниченията да бъде непокътната безспорната стойност на пенсиите, което би означавал приблизително нарастване от 84 лв. на човек.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР