Финансовият министър Асен Василев представи проектобюджета за 2024 г., в

...
Финансовият министър Асен Василев представи проектобюджета за 2024 г., в
Коментари Харесай

Проектобюджет 2024: 3% дефицит, ръст на БВП с 3,2% и нова формула за минималната заплата

Финансовият министър Асен Василев показа проектобюджета за 2024 година, в който е заложен 3,2% растеж на стопанската система и 3 на 100 недостиг - в границите на изискванията за участие в еврозоната.
Средногодишната инфлация се чака да е 4,8%, като в края на 2024 година тя би трябвало да падне до 3%.Бюджетът е разчетен при БВП в размер на 205,8 милиарда лвПриходната част е 37,7% от Брутният вътрешен продукт, съотносим дял с този от 2023 година - или 77,6 милиарда лева.Разходната част е 83,8 милиарда лева
Асен Василев планува планът да бъде разискван с партиите, подкрепящи държавното управление, на 14 ноември (вторник).

Ако всички публични разисквания и гласуването в Министерски съвет минат по проект, бюджетът ще влезе в пленарната зала на 22 ноември.

Какво се трансформира от 2024 година?
Увеличава се минималната работна заплата от 780 на 933 лева - 50% от междинната работна заплата за миналата година, по новата формула.Увеличение на пенсиите с 11% по швейцарското предписание.12 милиарда лева финансови разноски - върха сума за държавни вложения по думите на Асен Василев.От тях над 1 млрд.лв. са вложени във фонда за общински планове - пътища, ВиК, публични здания и културни институти.
Разходите за опазване на здравето нарастват с 1,1 милиарда лева поради увеличената минимална работна заплата.

Разходите за обучение нарастват с 590 млн. лева за предучилищното и учебното обучение (с нарастването на учителите до 120% от междинната работна заплата за страната).

Предвидени са и 63 млн. лева за нарастване на нормативната прехрана на дете в детска градина или общинско учебно заведение.

Почти 87 млн. лева за създаване на нови детски градини и ясли и облагородяване на учебни заведения.

50 млн. лева за нови физкултурни салони

Над 50 млн. лева за програмата за спорт и изкуства в учебно заведение

Очаквайте подробности
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР