Финансовият министър Асен Василев не очаква инфлацията да мине 10%

...
Финансовият министър Асен Василев не очаква инфлацията да мине 10%
Коментари Харесай

Асен Василев не очаква инфлацията да мине 10%. Ръстът й е очакван |

Финансовият министър Асен Василев не чака инфлацията да мине 10% през тази година, а растежът й е предстоящ. Тя ще се движи в диапазона 5-7%, най-вече 8 %. Прогнозата си той направи пред Българска национална телевизия с уточнението, че нейният пик ще е през март и април.

Василев акцентира, че всички заложени нараствания са изпреварващи инфлацията.

" Инфлацията е в границите на % и половина - два от това, което е в еврозоната. За идната година чакаме проинфлационна среда - и от ЕЦБ, и от федералния запас на Щатите беше сигнализирано. Наистина се движим в диапазон 5-6-7, най-много до 8% ", съобщи той.

И добави, че българската стопанска система е по-енергоемка.

За Бюджет 2022

Според вицепремиера бюджетът за 2022 година ще бъде признат до края на февруари. Той го назова обществен, " тъй като в него са заложени ограничения за поддръжка в редица сфери ". За пръв път бюджетът стъпвал на действителни, а не на планирани данни. Василев уточни, че растежът е 4,8%, инфлацията - 5-6%, дефицитът без коронавирус ограниченията е 2,5%, а с тях - 4%. Заложените доходи са относително консервативни, като се регистрира растежът на стопанската система, инфлацията и усъвършенстваната събираемост.

Финансовият министър съобщи, че в средата на годината ще се направи актуализация , тъй като огромна част от съдружните политики би трябвало да бъдат създадени и устойностени.

" Запазва се обществената поддръжка за здравния бранш и 1000 лева за медиците на първа линия. Има планувани повече средства за доболничната помощ. Сектор опазване на здравето ще получи над 1 милиард лв. повече. Правилната политика не е да се усилват изключителните заплащания, а да се откри метод лекарите да получават естествени заплати. Министерството на здравеопазването работи със здравната каса парите да стигнат до лекарите ", сподели Василев.

За налозите

За следващ път финансовият министър акцентира, че налозите няма да се подвигат и не планува Данък добавена стойност да се понижи. Пенсионните осигуровки също няма да се пипат. Но персоналното му мнение е, че би трябвало да се види какъв е приносът на всеки един човек за системата и на тази база да се дефинират пенсиите.

Асен Василев счита, че би трябвало да се разшири обсегът на ваучерите, които с изключение на за храна, ще могат да се употребяват за битови сметки – ток, вода, парно.

Планът за възобновяване и резистентност

Планът за възобновяване и резистентност, по който към момента се работи, най-вероятно ще бъде импортиран през март в Европейската комисия. В новия вид не се планува създаване на газова централа в България, а ще се размени с други енергийни планове.

" Това е напълно мое решение, не е взето под напън. Имаше потребност министерството на енергетиката да огледа по-детайлно какви са другите възможности. Ако в този момент построим газова централа, след 10 година може да имаме същия проблем какъвто имаме с въглищните, които в този момент би трябвало да затваряме ", сподели вицепремиерът.

Асен Василев се надява Българска народна банка да има скоро гуверньор, въпреки че процедурата по желание още да не е почнала. Бъдещият шеф на Българска народна банка ще има историческа роля, тъй като ще би трябвало да вкара страната ни в еврозоната. Той би трябвало да се употребява с извънреден интернационален авторитет и да не се опасява от непопулярни ограничения, акцентира вицепремиерът. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР