Финансовият министър Асен Василев да оглави нов държавен орган, бранещ

...
Финансовият министър Асен Василев да оглави нов държавен орган, бранещ
Коментари Харесай

Идея: Асен Василев огловява нов орган по сигурността на страната

Финансовият министър Асен Василев да оглави нов държавен орган, бранещ сигурността на страната е една концепция, оповестена от БНР.

Новият орган ще бъде конструиран посредством специфичен закон - за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната.

БНР разполага с плана, който е бил обсъждан на финансовите експертни препоръки при Василев. В Междуведомствения съвет ще влизат заместник-министрите на правораздаването, външните и вътрешните работи, на стопанската система и промишлеността, зам.-директорите на Национална агенция за приходите и ДАНС. Той ще бъде съвещателен орган към Министерския съвет.

Предвижда се да бъдат основани национални описи - на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че използват с незаконни цели високотехнологични продукти; правят злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана активност на капиталови медиатори или пък се пробват да трансферират посредством български банки средства с непостоянен генезис, както и злоупотреби със средства на Европейски Съюз.

Извънредността се състои в следното - включването в един от двата национални листата ще е съображение за започване на инспекция по Закона за противопоставяне на корупцията, и най-важно - лишаване на нелегално добито имущество, допълват от БНР.

Тоест, заледяване на активи, активност и прекъсване на осъществяването на контракти може да става без да има постановена присъда. Изрично е казано, че в случай че основател или ръководител на политическа партия и коалиция бъде включен в черен лист, на групировката няма да се дава държавна дотация.

Предоставянето на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, комерсиална, държавна или служебна загадка.

Засега проектозаконът няма утвърждение на съдружните сътрудници. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР