Финансовите служители на Г -7 публикуваха днес принципи за цифровите ...

Финансовите служители на Г -7 публикуваха днес принципи за цифровите

Г-7 публикува принципи за работа на централните банки с цифрови валути

Финансовите чиновници на Г-7 разгласиха през днешния ден правила за цифровите валути на централните банки (Central Bank Digital Currencies CBDCs), подчертавайки, че „ цифровите валути не би трябвало да компрометират финансовата и паричната стабилност; би трябвало да съществуват дружно, да допълват съществуващите форми на пари и да предизвикват нововъведенията и успеваемостта при заплащанията ", съобщи БГНЕС.

Припомняйки, че възходящата наклонност в потреблението на цифрови валути се форсира в срока на пандемията, в взаимния отчет на страните от Г-7, наименуван " Принципи на обществената политика за цифровите валути на дребно ", се споделя, че CBDC следва да бъде цифрова форма на пари на централната банка.

В изказването се акцентира, че цифровите валути на централните банки не са крипто авоари, които са мощно нестабилни и не се пускат в послание от централните банки.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Binance, най-огромната борса за криптовалути в света, получи...

Подчертава се, че цифровите валути може да бъдат съществен инструмент на централните банки в бъдеще и би трябвало да бъдат проектирани за облекчаване на бъдещите потребности от заплащания.

„ Международното потребление на CBDC, в това число за трансгранични заплащания, може да донесе съществени изгоди, само че в случай че дизайнът на CBDC не е деликатно калибриран, това може да има също и непредвидени последствия “, се уточнява в документа.

Принципите на Г-7 бяха разграничени в две категории. Първата категория включва съществени казуси, правни и управнически рамки, дискретност на данните, надпревара, оперативна резистентност и киберсигурност, нелегално финансиране, свръхизлишък и енергия и околна среда.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Децентрализираната криптовалута bitcoin се показа през 2009 година, отбелязвайки началото на една нов...

Втората категория включва благоприятни условия, финансово включване, заплащания към и от обществения бранш, трансгранична функционалност и интернационално развиване.

Източник: expert.bg