Финансовите министри на Португалия, Люксембург, Латвия и на Словакия се

...
Финансовите министри на Португалия, Люксембург, Латвия и на Словакия се
Коментари Харесай

Еврогрупата избира нов лидер, социалист е фаворит за поста

Финансовите министри на Португалия, Люксембург, Латвия и на Словакия се състезават през днешния ден за председателския пост в Еврогрупата.

Председателят на форума, който сплотява финансовите министри от еврозоната, се избира за 2.5 години. Мандатът на настоящия ръководител - холандеца Йерун Дейселблум - изтича на 13 януари 2018 година.

Кандидатурите си издигнаха финансовите министри на Португалия Мариу Сентену, на Люксембург Пиер Граменя, на Латвия Дана Рейзниеце-Озола и на Словакия Петер Кажимир.

Гласуването ще се организира в няколко кръга, като за победа са нужни 10 от 19-те гласа в Еврогрупата. Ако след скрито гласоподаване никой не получи нужната поддръжка, Дейселблум ще осведоми всеки от претендентите за броя на получените гласове, което ще им даде опция да преценяват дали да отдръпват кандидатурата си. След това процедурата ще се повтори, до момента в който не остане единствено един.

За любимец в конкуренцията се смята португалецът Сентену, който някогашният немски финансов министър Волфганг Шойбле назова " Роналдо на Еврогрупата ", сравнявайки го с футболната суперзвезда, откакто Португалия се трансформира от " пациент " на европейска избавителна стратегия в страна, покриваща бюджетните условия на Европейски Съюз.

Европейските социалисти, част от които е Дейселблум, приканиха постът на остане при тях, защото европейските дясноцентристи към този момент имат доста от висшите длъжности в Европейски Съюз, като да вземем за пример ръководител на Европейската комисия.

Сентену е социалист и има поддръжката на Италия, чийто финансов министър Пиер Карло Падоан също искаше поста, само че отпадна, тъй като не е несъмнено дали ще остане министър след изборите през май следващата година в Италия.

Получил образованието си в Харвард, икономистът Мариу Сентену води Португалия в интервала на мощното й възобновяване след дълговата рецесия 2011-2014 година и избавителната финансова помощ. Икономиката пораства с най-бързото си движение от най-малко десетилетие, а се чака бюджетният недостиг да спадне до най-ниското си ниво от десетилетия.

Някои представители на Еврогрупата споделят, че министър от страна, която е била спасявана поради неправилни ограничения, ще има по-малък късмет да получи поста. Според мнозина Сентену, който е възприеман като способен академик, не е съдействал изключително за полемиките в Еврогрупата.

Словакът Петер Кажимир също е социалист. Той води затегната финансова политика вкъщи и имаше строго отношение към избавителните заеми за Гърция. Някои публични лица споделят, че измежду претендентите социалисти той би имал поддръжката на Германия, Холандия и на огромна част от дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП).

" Не мисля, че ЕНП ще поддържа Сентену. Кажимир е по-вероятно да получи поддръжката им ", сподели представител, непосредствен до процеса на избор.

Критиците на Кажимир показват, че той не се е възползвал от опциите, предоставени от словашкото председателство на Европейски Съюз, с цел да даде по-силен подтик на икономическата си стратегия и да показва лидерски умения.

Той също по този начин е възприеман от другите социалисти като прекомерно непоколебим във фискално отношение, споделиха публични представители.

Дана Рейзниеце-Озола, която е на 36 години, е единствената жена претендент, а партията й се свързва по-скоро с европейските дясноцентристи, в сравнение с със социалистите. Това може да й завоюва поддръжката на дясноцентристките финансови министри. Тя е гросмайстор.

Критиците й обаче, както и в тази ситуация със Сентену, споделят, че не е била изключително дейна на срещите в Еврогрупата до момента и че е водила акция против приемането на еврото в Латвия през 2014 година.

В изявление за латвийска телевизия през март 2015 година тя сподели, че към момента не е трансформирала мнението си за присъединението на страната й към еврозоната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР