Финансовите министри на ЕС се споразумяха за основните линии на

...
Финансовите министри на ЕС се споразумяха за основните линии на
Коментари Харесай

Финансовите министри на ЕС се споразумяха за бюджет на еврозоната

Финансовите министри на Европейски Съюз се споразумяха за главните линии на предстоящ бюджет на еврозоната, заяви френският министър Брюно льо Мер. Ключовата промяна, за която настояваше Париж, бе лимитирана поради опозиция от страна на Холандия.

" Тази нощ направихме това, което възнамерявахме: създадохме същински бюджет на еврозоната ", разгласи Льо Мер след повече от 12 часа диалози. " За пръв път създадохме действен бюджет, който ще помогне за конвергенцията на страните от еврозоната и за възстановяване на конкурентоспособността. Това е пробив ", сподели той пред " Франс прес ". " За пръв път ще стартираме да мислим за бъдещето като обединен блок и ще координираме икономическите си политики ", добави Льо Мер.

Говорител на ръководителя на Еврогрупата Марио Сентено приветства договорката и посочи, че детайлностите ще бъдат оповестени на конференция по-късно през днешния ден.

Френският президент Еманюел Макрон мощно поддържаше мъчно извоювания бюджет, считан за една от изчезналите връзки в единната валута съвсем 10 години след дълговата рецесия. Първоначалните му упоритости обаче бяха отслабени поради съперници, водени от Холандия, които се притесняват от прекачване на благосъстояние към предразположени към рецесии страни като Италия, Гърция или Испания.

Министерското съглашение не се назовава публично бюджет, което би било прекомерно сензитивно в политическо отношение в по-богатите страни, а бюджетен инструмент за конкурентоспособност и конвергенция - фонд с стеснен потенциал, който да бъде употребен за поддръжка на промени.

Преименуването бе поискано от Холандия. Според френски източник размерът на бюджета ще бъде конкретизиран на по-късен стадий, само че останалите му съставни елементи са били контрактувани от министрите. Следващата седмица договорката би трябвало да бъде утвърдена от водачите на Европейски Съюз на среща на върха в четвъртък и петък.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР