Финансистите са изправени пред нова задача: да решат трябва ли

...
Финансистите са изправени пред нова задача: да решат трябва ли
Коментари Харесай

Увеличават се безкасовите магазини – и недоволството срещу тях

Финансистите са изправени пред нова задача: да решат би трябвало ли комерсиалните обекти да бъдат задължени да одобряват кеш.

Почти на никое място по света няма закон, който да задължава магазините да одобряват пари в брой

Магазини и заведения, където се заплаща единствено безкасово, никнат по целия свят. Естествено, най-вече са в Съединени американски щати, където културата на кредитната карта е повсеместна. В последно време обаче се надига вълна на остро неодобрение против този тип заведения и магазини.

Плащащите със средства, разнообразни от банкова карта, се усещат дискриминирани. Социолозите предизвестяват, че нито една обществена група не трябва да остава подценена, а финансистите са изправени пред нова задача: да решат би трябвало ли комерсиалните обекти да бъдат задължени да одобряват кеш.

Хемберт Фигероа просто желал сандвич за обяд. Затова бил извънредно сюрпризиран, когато подал своите банкноти в Dos Toros Taqueria в Манхатън и те не били признати, споделя phys.org. Заведението за бързо хранене е едно от все по-голям брой заведения в Съединени американски щати, където клиентите могат да заплащат единствено с карта или смарт телефон.

Безкасовите магазини напоследък породиха бурна вълна на неодобрение измежду някои деятели и демократично насочени политици. Те настояват, че тази процедура дискриминира хора като Фигероа, които или нямат банкови сметки, или просто повече разчитат на парите в брой.

Фигероа в последна сметка бил заставен да застане отсрани, държейки своя сандвич „ тако “, до момента в който някой съчувствен касиер се смили над него и помоли различен клиент да заплати храната с карта в подмяна на доларовите банкноти на Фигероа.

„ Имах пари, а не можех да си платя “, споделя индивидът.

Назад към кеша

Въпросът провокира доста мнения тази седмица, когато комерсиалният колос Amazon склони да промени проектите си и да приема пари в брой допълнително от 30 свои „ безкасови “ магазина, в това число магазините на Amazon Go, които нямат касиери. Все отново Amazon отхвърли да каже по кое време ще се случи смяната.

Почти на никое място по света няма закон, който да задължава магазините да одобряват пари в брой. Това не е било въпрос на дневен ред. Сега обаче щатските законотворци се чудят дали не би трябвало да изработят закон по въпроса.

Показателно е, че по-рано тази година Филаделфия стана първият град, който забрани безкасовите магазини, макар напъните на Amazon да разубеди локалната власт.

Плащането с банкова карта е един от методите, които се стартират от безкасовите търговски обекти. Другият е заплащането посредством смарт телефон. Все повече заведения, клубове, игрища и други сходни обекти упорстват на технология за заплащане посредством сканиране със смарт телефона или посредством особено лично приложение.

Социално изключване или стопански баланс

„ Потенциалните публични разноски за безкасовата стопанска система, мисля, надвишават евентуалните изгоди за бизнеса “, сподели Ричи Торес, консултант от Ню Йорк за Южен Бронкс, който разяснява законопроекта. Други политици настояват, че въпреки че безкасовите магазини и заведения за хранене не са необятно публикувани в този момент, практиката може да обхване повече услуги, в това число и такива, които обслужват клиенти с по-ниски приходи.

„ Искам да спрем това, преди да е станало нещо всекидневно “, споделя Уилям Грийнли, консултант от Филаделфия, който показа законопроекта на града, забраняващ на търговците да отхвърлят кеш.

Други покровители на възбраната за безкасови заплащания се притесняват, че технологията се развива прекомерно бързо и ще засегне милиони хора, които просто нямат банкова сметка. Засегнати ще са и такива като Фигероа – доста по-голямата група, които имат банкова сметка, само че не я употребяват интензивно за заплащания, а боравят с пари в брой.

Някои назовават тези хора „ небанкирани “. Голяма част от тях са хора, които изкарват прехраната си с почасов труд, да вземем за пример като контрольори в рейсове в почивните дни, разносвачи и други

Собствениците на компании, които минават към безкасови заплащания, споделят, че просто следват наклонността – дават отговор на тертипа на болшинството от клиентите, които изоставят паричните заплащания. Това е част от напън от страна на потребителите, които имат нараснали упования за бързо и безпроблемно обслужване.

Балансиран взор и крайности

Лео Кремер, съсобственик на Dos Toros, където Фигероа се опитал да заплати в кеш, споделя, че кешовите заплащания в магазините от веригата са намалели от към 50% преди десетилетие до 15% предходната година. Това направило разноските и логистиката за обработката на пари в брой изключително тежки. Преди да станат безкасови, Dos Toros били ограбвани няколко пъти.

Въпреки това, съгласно Кремер, компанията ще се съобрази със закона, в случай че той задължи компаниите да одобряват пари в брой. „ Няма никой неприятен в този случай. Всеки се пробва да направи вярното нещо и да се увери, че няма непредвидени последствия “, сподели той.

И в случай че Кремер е сдържан, то има и критици, които гневно настояват, че възбраната на безкасовите магазини е „ несъразмерна реакция “.

Думата на финансистите

Финансовите специалисти предизвестяват, че групите на хората с ниски приходи не трябва да бъдат „ изключвани “ като евентуални клиенти в нито една сфера, както и че не трябва да се вършат догатки за желанията за извършване на покупки или покупателната дарба на тези, които разчитат на пари в брой.

Независимо от всички тези разбори голяма част от веригите за разнообразни услуги по света изискват потребителят да има банкова карта, с цел да стане клиент. Например услугите за споделени колела на доста места са вероятни за прилагане единствено при съществуване на банкова карта.

По този въпрос мнозина финансисти считат, че в актуалната „ цифрова епоха “ е незабавно неотложно банките да се разчупят и да намерят способи за по-добро включване на хората с ниски приходи в банковата система. Това може да стане посредством предложение на базови картови услуги с нулеви такси, както и отваряне на клонове в незадоволително обслужвани области.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР