Финансираният от Европейския парламент медиен сайт EUelectionsBulgaria.com информира европейската общественост

...
Финансираният от Европейския парламент медиен сайт EUelectionsBulgaria.com информира европейската общественост
Коментари Харесай

Сайт на ЕП скочи: Българската рецепта как се затваря устата на разследващ журналист

Финансираният от Европейския парламент медиен уебсайт EUelectionsBulgaria.com осведоми европейската общност за репресиите, които застигнаха проверяващата журналистка Валя Ахчиева, чието предаването „ Открито “ бе свалено от програмата на Българска национална телевизия.
Спреният от лъчение материал на Валя Ахчиева, за който Фрогнюз писа, беше за нередностите при инспекциите на автобусния транспортьор „ Юнион Ивкони “. При два случая с техни рейсове починаха 3 души и още доста пострадаха.

Българска национална телевизия се опита да забрани на Ахчиева да публикув следствия, само че тя се опълчи и последва нов удар.

Публикуваме целият материал на EUelectionsBulgaria*, в който се разкрива рецептата, по какъв начин се затваря устата на проверяващ публицист, в която вземат участие Българска национална телевизия, прокуратурата и автобусния транспортьор, собсвеност на някогашен народен представител от ръководещата партия ГЕРБ.

Българската рецепта по какъв начин се затваря устата на проверяващ публицист

Българската национална телевизия (БНТ) по нехайство разкри доста елементарен механизъм, който разрешава на огромните играчи с гузна съвест да спрат публикуването на журналистически следствия, засягащи техните ползи. Спомагателна роля при убиването на смущаващи разкрития се играе от прокуратурата и от медийния началник, изключително в случай че този човек по някаква причина е уязвим.

Българска национална телевизия изпрати в сряда (6 март) до медиите*, които употребява като пощенска кутия, информация, целяща да навреди съществено на проверяващия публицист Валия Ахчиева, седмичното предаване на която беше спряно предишния януари. През последните седмици Ахчиева разгласява проверяващите си материали на този уебсайт, pro bono.

С това известие, евентуално без да осъзнава, Българска национална телевизия разкрива рецепта по какъв начин се убиват смущаващи журналистически разкрития. Те пишат, че „ дни преди излъчването “ на предаването на Ахчиева на 9 декември 2018 година „ са получени две писма [от тези към които е ориентирано разследването], в които са изразени подозрения по отношение на качествата на работата на Българска национална телевизия като социална телевизия, както и във връзка с нарушавания на етичните и професионални стандарти от публицист, работещ в медията, за което е сезирана Прокуратурата. “

Журналистическото следствие, планувано за лъчение на 9 декември, не беше излъчено. То се отнася до снизходителността на органите контролиращи автобусните транспорти във връзка с автобусната компания Юнион Ивкони, която е благосъстоятелност на някогашен народен представител от ръководещата партия ГЕРБ. Предаването преглежда събитията, свързани с две огромни автобусни произшествия, в които шест души са изгубили живота си и повече от двадесет са ранени.

Изявлението на Българска национална телевизия продължава: „ Българска национална телевизия реагира неотложно, като изпрати писмо до Върховната касационна прокуратура, с цел да ревизира случая. Българска национална телевизия, като виновна социална медия, не може да си разреши да излъчва стратегия, която предстои на инспекция от способените органи”, пишат те.

Толкова е просто: субектът или субектите с гузна съвест се обръщат към прокуратурата, като настояват, че журналистът е нарушил етични и професионални стандарти (сякаш прокуратурата е способена по тези въпроси). Още повече, че медийното управление стопира предаването, тъй като предстои на инспекция от „ способените органи “, които те също сезират, с цел да има двойна инспекция. И те назовават това " отговорно " отношение...

Но за какво управлението на Българска национална телевизия толкоз мощно желае да застане на страната на тези с гузната съвест?

Просто е. Шефът на Българска национална телевизия Константин Каменаров е съден за шофиране в нетрезво положение. За да избяга от правосъдното съвещание на 18 февруари, той показа здравно удостоверение за болест. Въпреки това, Каменаров участва на среща с шефовете на пресата в Европейския парламент отдадена на подправените вести, която се организира на 19 февруари. Разкриването на това идва, откакто Българска национална телевизия сама излъчи фрагменти, показващи по какъв начин Каменаров участва на събитието.

Освен това, Ахчиева разкри, че Каменаров е подписал писмо, в което я предизвестява да не разгласява проверяващите си материали в други медии, до момента в който е бил в болничен.

Ако бъде наказан по обвиняванията за шофиране в нетрезво положение, Каменаров рискува да получи до 3 години затвор. Също по този начин той ще би трябвало да напусне Българска национална телевизия, защото ръководителят на тази медия не може да бъде човек с присъда.

Ръководителят на една медията не би трябвало да бъде човек, уязвим от операции, само че това е друга история…

============================================

*Преводът е на Фрогнюз

*Изданието прави отпратка към уеб страницата на ПИК, който е разгласил цялото изказване на Българска национална телевизия. Материалът стартира по този начин: „ Българска национална телевизия излезе с нови разкрития за сваленото предаване " Открито " и водещата Валя Агхчиева. От националната медия оповестяват, че са подали сигнал в прокуратурата за нарушаване на професионалните стандарти, а ябълката на раздора са 960 лева, които Ахчиева похарчила за експертиза на бетон без да съблюдава разпоредбите в медията “

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР