Финансирането на ваканции измести плащането на сметки в топ 10

...
Финансирането на ваканции измести плащането на сметки в топ 10
Коментари Харесай

Ваканцията замени плащането на сметки при потребителските кредит

Финансирането на ваканции измести заплащането на сметки в топ 10 на плановете, финансирани с потребителски заем от българите. Броят на молбите за финансиране на почивки набъбна близо три пъти спрямо интервала ноември 2016 г.-април 2017 година Това демонстрира есенното издание на обзора „ Потребителският заем на българина “ от БНП Париба Лични Финанси, България.

Важна наклонност: в интервала май-октомври 2017 година има растеж с 9% на междинната сума на молбите за трите топ плана - ремонт на дома, сливане на отговорности и покупка на използван автомобил. Близо 80% от молбите, получени от БНП Париба Лични Финанси, България през последните месеци са точно за тези планове. Броят на молбите за заеми за ваканции означи растеж от близо 300% спрямо интервала ноември 2016 г.-април 2017 година и все още тези заеми са на 7-о място.

Ссредната сума на молбите за ремонт на дома е повишена с 8%, от 5 168 лева в интервала ноември 2016 г.-април 2017 г.  до 5567 лева през последните 6 месеца. При заемите за сливане на отговорности се следи растеж от 10%. В интервала май-октомври 2017 година те са достигнали 7121 лева до момента в който през ноември 2016 г.-април 2017 г.  междинната сума за която са кандидатствали хората, е 6 480 лева

Същата наклонност се следи и при потребителските заеми за покупка на използван автомобил. През последните шест месеца междинният размер на молбите доближава 6 071 лева Това е растеж от 9% спрямо интервала ноември 2016 г.-април 2017 година, когато междинната сума е била 5 567 лева

Увеличил се е и междинният размер на молбите за покупка на обзавеждане. В интервала май-октомври 2017 година той доближава 3 737 лева, до момента в който през ноември 2016 г.-април 2017 година е 3 504 лева

Според специалистите на компанията, растежът на потребителските заеми за финансиране на планове като ремонт на дома, обзавеждане и покупка на кола, са явен знак за повишение на виталния стандарт. С ускоряването на стопанската система, хората стават все по-спокойни във връзка с персоналните си финанси и аплайват за по-големи заеми с по-дълъг период на погашение, допълват те.

В същото време високият интерес към заемите за сливане на отговорности демонстрира, че от ден на ден българи ръководят рационално фамилния си бюджет и желаят да усъвършенстват месечните си заплащания. Те се възползват от преимущества като покриване на по-стари отговорности при по-добри пазарни условия, закрепена рента за целия интервал на заема, заплащане на единствено една такса за превод и доста други.

Друга позитивна наклонност е стабилно ниският дял на необслужваните заеми, което демонстрира, че клиентите се отнасят отговорно към заемите си и покриват отговорностите си в точния момент. Това е знак, че приходите на хората се усилват и, че вътрешното ползване пораства, споделят още специалистите на банката.

Любопитен факт: Мъжете купуват коли, а дамите финансират обучение. Данните на БНП Париба Лични Финанси, България демонстрират, че мъжете и дамите са съвсем еднообразно дейни при кандидатстването за потребителски заем – 51,4% против 48,6%. Господата най-често аплайват за заеми за покупка на използван автомобил (69% от молбите за финансиране на коли). Близо 64% от молбите за заем с заявена цел обучение, са подадени от дами. Над 63% от показалите като причина за кандидатстването здравно лекуване също са дами. Наблюдава се релативно тъждество сред мъжете и дамите при кандидатстването за финансиране на покупка на обзавеждане, сливане на за отговорности и пари в брой.

По възрастови групи данните на обзора показват, че във възрастта 20-39 мъжете аплайват по-често за потребителски заеми. Те са подали близо 57% от молбите. Във възрастта 40-49 се следи релативно тъждество сред кандидатстващите мъже и дами. След възрастта от 50 години, близо 57% от молбите за потребителски заеми се подават от дами.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР