Финансирането на предизборната кампания на френския президент Еманюел Макрон през

...
Финансирането на предизборната кампания на френския президент Еманюел Макрон през
Коментари Харесай

Макрон не е извършвал нарушения по време на предизборната си кампания

Финансирането на предизборната акция на френския президент Еманюел Макрон през 2022 година, което беше подложено на проверка на фона на по-широк спор, обвързван с връзките на американската консултантска компания " Маккинзи " с неговото държавно управление, беше оповестено за законно от одитна комисия, предава Ройтерс.

Независимият държавен орган съобщи, че е получил два сигнала за хипотетични нередности в сметките на акцията за преизбиране на Макрон, в които се цитира " нередовна " помощ от неуточнени консултанти, само че постанови, че те са неоснователни.

" Както стоят нещата, (комисията) няма доказателства, които да слагат под въпрос наличието и обсега на доклада (на Макрон), сподели одитната комисия, добавяйки, че Макрон е отхвърлил обвиняванията, когато органът го е разпитал за тях.

Решението дава известно облекчение на Макрон, макар че е изцяло настрана от настоящо следствие, провеждано от финансови прокурори и фокусирано върху това дали държавното управление му е раздавало контракти на консултантски компании в подмяна на безвъзмездната работа, осъществена от техните чиновници в акцията на Макрон.

Въпреки че до момента няма доказателства за нарушение на закона нито от страна на Макрон, нито от държавното управление му по този въпрос, по този начин наречената " спекулация Маккинзи " е употребена от политическите му съперници, с цел да показват френския водач в сговор с огромния бизнес.

Министри от държавното управление бяха принудени да признаят, че са " прекалили " в потреблението на консултантски компании, откакто големите суми, платени на такива компании по време на пандемията от COVID-19, провокираха отвращение и парламентарни следствия.

Макрон сподели, че сметките му за акцията са били безупречни и че като президент той не се занимава директно с публични поръчки, добавяйки: " Сърцевината на следствието не е за мен ".

След като сметките за акцията му към този момент са изчистени и след потвърждението, че не е нарушил законовия таван, прилаган към разноските за президентските избори, Макрон ще получи назад към 10,4 милиона евро от страната за разноските си за акцията.

Всички останали кандидати на президентските избори през 2022 година са с утвърдени предизборни сметки от държавния проверяващ орган.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР