Философските възгледи на Изтока обикновено са толкова различни от тези

...
Философските възгледи на Изтока обикновено са толкова различни от тези
Коментари Харесай

Да таиш нещо дълбоко в себе си е като да задържаш дъха си ~ Мъдростта на Изтока

Философските възгледи на Изтока нормално са толкоз разнообразни от тези на Запада, че даже преводът на обособени понятия основава големи усложнения, да не приказваме за смисъла на изложените хрумвания, които при избрани условия е по-добре да се оставят непреведени. Оригиналните будистки трудове сами по себе си съдържат облици и хрумвания, които са повече или по-малко неразбираеми за междинния европеец.  Но въпреки всичко за западното схващане не е толкоз мъчно да схване какво схваща един мистик под прояснение или какво значи то в религиозната книжовност. За другите пътища, които водят към него, в резюме:

Можеш да направиш две неточности по пътя към истината: да не го извървиш целия и изобщо да не тръгнеш по него.

Ние може да викаме " Нека да има мир ", само че това няма да ни донесе същински мир. Мирът ще настъпи в света към нас единствено, когато всеки човек се научи да укротява разстройствата зародили в личния разум.

Острият разсъдък е нож с две остриета. Той може да бъде употребен за съзидаване или за разрушение, с цел да разреже цирея на незнанието или с цел да обезглави самия човек. Интелектът е вярно управителен единствено откакто мозъкът е осъзнал неизбежността на духовния закон.

Интуицията е управление на душата, естествено проявяващо се в тези мигове, когато мозъкът на човек е спокоен. Почти всеки е имал необяснимо тъкмо „ предусещане " или сполучливо е предавал мислите си на различен.

Човешкият разум, освободен от разстройствата на безпокойството, може посредством антената на интуицията да реализира всички функционалности на комплициран радиоприемник – да предава и приема мисли, да изключва нежеланите мисли. Както мощността на радиото зависи от количеството електрически ток, който може да употребява, по този начин и човешкото радио се енергизира в сходство със силата на волята, която всеки субект има.

Всички мисли постоянно вибрират в космоса. Чрез дълбока централизация човек е в положение да улови мислите на всеки разум, жив или мъртъв. Мислите са вкоренени във вселената, а не в индивида; една истина не може да бъде основана, а единствено възприета. Погрешните мисли на индивида произтичат от несъвършенство в способността му за разграничаване.

Всички човешки бедствия произтичат от нарушаване на вселенския закон. В Писанията се акцентира, че човек би трябвало да удовлетвори законите на природата, без в това време да дискредитира божественото всемогъщество.
Йогананда

Плачът и гръмкият смях променят чертите на лицето и водят към загубване на невъзмутимостта. Радост и тъга – те идват извън, засягат нашите вътрешни усеща, а оттова се демонстрират в нашето държание. Така, когато вие узнаете за гибелта на сина, печалната новина идва при вас от другите. Тя влиза през ушите, визира възприятията, а лицето придобива печален тип. Напротив, когато вие слушате за триумфи на своя наследник, положителната новина идва при вас от другите, прониква през ушите, а на лицето ви се появява усмивка.

Вътре у вас няма нито наслада, нито тъга. Те идват извън. Когато възприятието на наслада или тъга приключи, усмивката или скръбта се отдръпват от вашето лице и то още веднъж става напълно нормално. Хората са склонни да виждат единствено разликите и не виждат постоянството зад тях. Човек, който знае постоянството на невъзмутимостта, леко следва промените. Ако възприятията на наслада и тъга проникваха надълбоко, те биха били неизменими. Но те идват и отминават ненадейно.

Всички страсти са мимолетни. Нашият същински разум ги отразява, като огледало. Ако в съзнанието ви доминират отраженията, вие имате работа с мимолетности. Ако съзнанието ви остава чисто, като огледало, вие се докосвате до неизменимото.
Такуан Сохо

Навиците на човек форсират или забавят неговия триумф. Животът ви не се управлява от преминаващите музи или брилянтните ви хрумвания, а по-скоро от построените ментални привички.
Парамаханса Йогананда

Губиш половин живот, с цел да очароваш други.
Втората половина губиш да преживяваш паники,
породени от други.
Остави тази игра, игра я задоволително!
Руми

Основното подвеждане на човечеството се корени в догатката, че аз съм тук, а ти – там.
Ясутани Роши

Знай че всяка добрина, проявена към теб не може да бъде изплатена – това не е разменна монета, а нещо еднопосочно и скъпо. Единственото което можеш да направиш е самият ти да проявяваш добрина.
Падмасамбхава

На всеки му стигат неговите мисли. Пред хората обмисляй думите си, пред себе си – мислите си.
Вантала

Срещнеш ли богат и благороден, не е мъчно да бъдеш учтив, мъчно е да бъдеш дружелюбен. Срещнеш ли безпаричен и уединен, не е мъчно да бъдеш милосърден, мъчно е да бъдеш учтив.
Чън Дзижу

Да таиш нещо надълбоко в себе си е като да задържаш дъха си. Единственият метод да постигнеш нещо във физическата галактика е да се отдалечиш от него. Пусни го и то ще бъде твое вечно.

Твоята мантра е благодаря. Просто продължавай да казваш благодаря. Не обяснявай. Не се оплаквай. Просто кажи благодаря. Кажи благодаря на битието.
Муджи

Картина (заглавна): The Double Secret, 1927 ~ Rene Magritte
Изображения: Pinterest

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР