Филм за Христо Фотев с премиера в НДК Бургаска изложба

...
Филм за Христо Фотев с премиера в НДК Бургаска изложба
Коментари Харесай

Филм за Христо Фотев с премиера в НДК

Филм за Христо Фотев с премиера в НДК

Бургаска галерия ще украси в София два огромни юбилея - 40 години от основаването на НДК и 75 години от основаването на бургаската изложба " Петко Задгорски ", оповестяват от общината.

Утре Национален замък на културата ще посрещне две забавни събития, представящи културата на Бургас. Инициативата се провежда взаимно от  Община Бургас, НДК  и изложба " Петко Задгорски ". Домакини на събитията са Арт галерията на НДК и литературният клуб " Перото ".

Премиерата на кино лентата „ Озарените ” ще даде мощно начало в клуб „ Перото ”, където ще гостуват лауреатите от Националния конкурс за лирика " Христо Фотев ". Интригуващата лента, дело на режисьора  Христо Симеонов и оператора Христо Димитров – Хиндо, съумява да вкара ценителите в света на Христо Фотев. „ Озарение “ е въодушевен от четири обичани стихотворения на поета. В него звучи неговият глас.

Вечерта ще продължи с представянето на персоналното творчество на лауреатите от едноименния конкурс. Събитието е с начален час 16.30. В програмата са включени Аксиния Михайлова - носителка на оценката през 2010 година, Росен Друмев - награден през 2012 година, Йордан Ефтимов - отличник през 2014 година, Иван Сухиванов - притежател на премията през 2016 година, Александър Секулов - притежател на оценката през 2018 година и Цвета Делчева - наградена през 2020 година Стихове на първия притежател на пластиката " Златно перо " - Тома Бинчев, ще бъдат представени  от водещия Христо Симеонов. Заедно с тях авторски стихове ще показват и поетесите Милка Стоянова и Роза Боянова.

Литературната премия на името на Христо Фотев е учредена през 2008 година от Община Бургас, Сдружението на български писатели, Съюз на българските писатели и Министерството на културата. Връчва се през година на 25 март - рождения ден на поета Христо Фотев.

Събитията в  Арт изложба НДК и книжовен клуб " Перото " ще бъдат осъществени при спазването на всички противоепидемични ограничения за сигурност.

Избрани творби от фонда на Бургаската художествена изложба " Петко Задгорски " ще бъдат подредени в Арт галерията от 18 ч. на 20 май. Експозицията ще отбележи  два огромни юбилея - 40 години от основаването на НДК и 75 години от основаването на бургаската изложба " Петко Задгорски ". Изложбата включва 30 определени картини на знаковите художници Атанас Яранов, Георги Баев, Георги Божилов, Генко Генков, Емил Стойчев и Иван Вукадинов. Това са създатели с респектиращо по значителност художествено творчество, без което не можем да си представим българското изкуство. Впечатляващата експозиция, събрала шест от знаковите фигури от културното ни завещание на 70-те и 80-те години на XX век, ще гостува в НДК до 15 юни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР