Филм, изобразяващ битката при язовира Чосин по време на Корейската

...
Филм, изобразяващ битката при язовира Чосин по време на Корейската
Коментари Харесай

Филм за Корейската войната обещава да бъде най-големия бокс офис хит през 2021 г.

Филм, изобразяващ борбата при язовира Чосин по време на Корейската война, дава обещание да се трансформира в най- касов шлагер през 2021 година, откакто през първите 10 дни от излизането си в кината печели 633,2 милиона $ в Китай.

„ The Battle at Lake Changjin “ се чака да завоюва общо 830 милиона $ от цялото си кино показване в Китай, което би го направило най-касовия филм на годината. Бюджетът му също е висок – над 200 милиона $, което значи, че е и най-скъпия китайски филм досега.

Битката при язовира Чосин се води сред армията на Китайските национални доброволци и силите под Обединените народи по време на Корейската война. От 27 ноември до 13 декември 1950 година силите на Организация на обединените нации, в това число армията на Съединени американски щати, настъпват в Северна Корея в опит да унищожат останалите елементи на Корейската национална войска и да обединят Корея под едно държавно управление.

Надеждите са борбата да бъде последната атака на спора. В края на ноември оперативната група Маклийн и 7-ма пехотна дивизия са част от X корпус на американската войска, под командването на генерал-майор Едуард М. Алмонд. Те и други сили на Организация на обединените нации напредват по източната страна на Корейския полуостров, към река Ялу, когато на 27 ноември са сюрпризирани от силите на Китай.

30 000 бойци на Организация на обединените нации, под командването на генерал-майор Оливър П. Смит, са заобиколени от 120 000 китайски бойци, на които им е подредено да унищожат техните елементи. Неравният терен и изискванията затрудняват битката и след 17 дни силите на Организация на обединените нации се отдръпват по корейския полуостров до пристанището Ханам и си потеглят от Северна Корея, откакто понасят огромни жертви.

Докато борбата при язовир Чосин е показана от американските историци, несъмнено, като ръководена от Съединени американски щати битка за оцеляване против необикновено многочислен зложелател, вероятността на нещата, показана в „ The Battle at Lake Changjin “, споделя друга история. Филмът изобразява смела и безстрашна „ доброволческа “ бойна мощ против американската войска и нейния водач военачалник Дъглас Макартур.

Официалното му изложение гласи:

„ Развиващ се във втората фаза на атака на Корейската война, „ The Battle at Lake Changjin “ споделя епична историческа картина: преди 71 години Китайските национални доброволци влизат в Северна Корея, подготвени за борба. При рискови условия на мраз войските на Източния фронт атакуват с смел дух и желязна воля и самоуверено се бият с врага при езерото Чанджин (известно още като Чосин). Битката е повратна точка в Корейската война и показва смелостта и решителността на Доброволците. “

Във кино лентата вземат участие У Дзин, който е прочут с това, че играе герои, които въплъщават визията на Китай за най-благосклонната нация в света, както и англоговорящи артисти, които вършат цяла кариера като играят врагове във филми на китайски език.

Мнозина виждат кино лентата като форма на агитация от страна на Китай. Статия, оповестена в New York Times, го назовава „ спонсориран от държавното управление филм, основан, с цел да резонира със феновете в миг, когато връзките сред Китай и Съединени американски щати са обтегнати. “

Филмът също по този начин провокира яд в Южна Корея, където е подложен на критика поради историческите си грешки. Южнокорейският върховен посланик Ра Чен Ил, който се бори в Корейската война, го назовава „ цялостен с нелепости и агитация “ и го упреква, че трансформира повествованието за спора.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР