Филипинският парламент гласува за удължаване на военното положение на южния

...
Филипинският парламент гласува за удължаване на военното положение на южния
Коментари Харесай

Манила срещу Ислямска държава: войната продължава

Филипинският парламент гласоподава за удължение на военното състояние на южния остров Минданао до края на годината, с което президентът Родриго Дутерте получава време да смаже протеста на свързани с "Ислямска страна " (ИД) екстремисти, съобщи Reuters.

261 депутати гласоподаваха за удължаването на военното състояние на седемчасово изключително общо съвещание двете камари. 245 депутати от Камарата на представителите поддържаха военното състояние, а 14 гласоподаваха срещу.

Искането на държавното управление получи и поддръжката на сенаторите с 16 гласа, единствено 4 бяха срещу. Общо филипинският парламент има над 300 депутати.



Преди гласуването чиновници на силите за сигурност обявиха пред депутатите, че военното състояние е належащо, с цел да се стабилизира районът, в който ИД печелеше въздействие.



Поддръжниците й може да бъдат подтикнати да стартират протест в региона на Минданао, в случай че бъдат подкрепени от задгранични джихадисти.

Дутерте наложи военно състояние в Минданао на 23 май, когато към 600 екстремисти обсадиха град Марави след опит за ареста на локален водач на джихадистката формация.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР