Филипините обещаха да премахнат плаваща бариера, поставена от бреговата охрана на Китай в спорна лагуна

...
Филипинските служители обещаха да премахнат плаваща бариера, поставена от бреговата
Коментари Харесай

Филипинските служители обещаха да премахнат плаваща бариера, поставена от бреговата охрана на Китай, за да попречат на филипинските рибарски лодки от навлизане в спорна лагуна в Южнокитайско море

От JIM GOMEZ Associated Press 25 септември 2023 г., 3:38 ч. Бреговата охрана на Китай трябва да предотврати навлизането на филипински рибарски лодки в спорна лагуна в Южнокитайско море.

Те казаха, че дългата 300 метра (980 фута) бариера на входа на лагуната в Scarborough Shoal е „незаконна и нелегитимна“. Корабите на китайската брегова охрана поставиха бариерата, поддържана от шамандури, в петък, когато филипинският правителствен риболовен кораб се приближи. Повече от 50 филипински рибарски лодки са били извън плитчината по това време, каза филипинската брегова охрана.

„Ние осъждаме инсталирането на плаващи бариери от китайската брегова охрана “, каза съветникът по националната сигурност на Филипините Едуардо Ано. „Поставянето на бариера от Китайската народна република нарушава традиционните риболовни права на нашите рибари.“

Ano каза в изявление, че Филипините „ще предприемат всички подходящи действия за премахване на бариерите и за защита на правата на нашите рибари в района.” Той не даде подробности.

Това е последното избухване на дълго тлеещи териториални спорове в натоварения и богат на ресурси воден път, по-голямата част от който се претендира от Китай . Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван участват заедно с Китай в конфликтите, които отдавна се смятат за потенциална азиатска възпламенителна точка и деликатна разломна линия в съперничеството между САЩ и Китай в региона.

Вашингтон не претендира за морския проход, основен глобален търговски път, но корабите и бойните самолети на ВМС на САЩ извършват патрули в продължение на десетилетия, за да оспорят екстензивните претенции на Китай и да насърчат свободата на корабоплаване и прелитане . Китай каза на САЩ да спрат да се месят в това, което според тях е чисто азиатски спор.

Китайската бариера отказва достъп на филипинците до богатата на риболов лагуна, заобиколена от подводни корали разкрития, каза говорителят на филипинската брегова охрана комодор Джей Тариела.

Той каза, че бреговата охрана на Китай инсталира подвижната бариера, когато филипинските рибарски лодки се появят в големи количества близо до плитчината.

„Това е незаконно и нелегитимно действие, идващо от Китайската народна република“, каза Тариела пред репортери. „Определено това засяга нашата продоволствена сигурност.“

Филипините казват, че плитчината Скарбъро се намира в тяхната изключителна икономическа зона, участък от 200 морски мили (370 километра) вода, където крайбрежните държави имат изключителни права върху риба и други ресурси.

Тези права бяха потвърдени от арбитражно решение от 2016 г., създадено съгласно Конвенцията на ООН от 1982 г. за правото на морето, каза Ано.

Китай отказа да участва в арбитража, поискан от Филипините през 2013 г., година след напрегнатото противопоставяне между китайските и филипинските кораби в Скарбъроу . Пекин отказа да признае арбитражното решение от 2016 г. и продължава да го отхвърля.

Корабите на китайската брегова охрана също блокираха кораби на филипинското правителство, доставящи доставки и персонал до окупирания от Филипините Втори Thomas Shoal, което доведе до почти сблъсъци, които филипинското правителство осъди и протестира.

Вашингтон заяви, че е длъжен да защитава Филипините, най-стария си договорен съюзник в Азия , ако филипинските сили, кораби и самолети бъдат атакувани, включително в Южнокитайско море.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР