Филип Попов е роден във Видин. Завършва ГПЧЕ Йордан Радичков,

...
Филип Попов е роден във Видин. Завършва ГПЧЕ Йордан Радичков,
Коментари Харесай

Филип Попов: Финансовият министър носи вина за надвзетите субсидии

Филип Попов е роден във Видин. Завършва ГПЧЕ " Йордан Радичков ", а по-късно и Юридическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Работил е като юрист в Софийската адвокатска гилдия. Член на Националния съвет на Българска социалистическа партия. Народен представител от Българска социалистическа партия в 42-то, 43-то и 44-то Народно заседание. Секретар на ПГ " Българска социалистическа партия за България ". Зам.-председател на комисията по правни въпроси и член на комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на СРС и достъпа до данни по Закона за електронните известия.

Владее британски език.

" Парадоксално е телевизионно шоу да свърши работата на министъра на финансите и на Сметната палата "

- Г-н Попов, във вторник Върховната административна прокуратура разгласи, че е разкрила данни, че чиновници на финансовото министерство са направили закононарушение от общ темперамент при проблема с раздадените партийни дотации. Какъв е вашият коментар?

- Да, по този начин е. Прокуратурата ясно е споделила две неща. Първо, че законите за политическите партии и за бюджета следва да се съблюдават прецизно. Става дума за членове от 25 до 27 в това число. И второ - разпоредила е на Владислав Горанов като министър на финансите, че следва да прави по-стриктен надзор при разпределянето на държавните дотации за политическите обединения.

Законът за политическите партии препраща към Закона за държавния бюджет, където ясно е казано, че 11 лева е дотацията за автентичен глас за всяка партия или коалиция. Няма по какъв начин по-ясно да бъде написано това предписание. Министър Горанов би трябвало да отговори на въпроса по какъв начин те са станали 13,25 лева И в случай че той не носи наказателна отговорност за това нарушаване или закононарушение съгласно прокуратурата, той следва да понесе своята политическа отговорност. А тя става с оставка, тъй като тук се приказва за милиони левове. Това са пари на българските жители, на българския поданик, и финансовият министър не може да ги харчи както на него му харесва.

- Веднага след разкритията държавното управление внесе промени в Закона за политическите партии, които във вторник бяха признати на съвещание на парламентарната правна комисия. Предстои през днешния ден в Народно събрание да се проведат дебатите по тях. Какво гласувахте в действителност?

- Членовете на правната комисия гласувахме промените, препоръчани от Министерски съвет. С тях се " заковава " дотация по 11 лева единствено за получен действителен глас за партия или коалиция. Формациите, получили непозволено партийна дотация, би трябвало да върнат надвзетите пари за три години обратно - от май 2016 година Но казусът не е дали сумите ще бъдат възобновени в държавния бюджет. Няма подозрение, че това ще се случи. Основният въпрос е за какво се стигна до тази обстановка. И второ, ще могат ли всички партии или тези, които отпреди три години към този момент не са парламентарно показани, да възстановят надвзетите суми. Аз персонално се колебая.

- Българска социалистическа партия поддържа измененията в Закона за политическите партии. Как ще гласувате през днешния ден в пленарната зала?

- Във вчерашните промени е обещано назад деяние на силата на измененията на закона. От 2016 година насетне, т. е. три години обратно, се връща законът и влиза в действие. И тук има още едно противоречие сред изказванията на финансовия министър и на шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова - в случай че всичко е било законно, за какво тогава се постанова смяна в закона. Очевидно е, че използването му не е било вярно. Законът е явен, само че не е бил вярно прибавен. Затова в този момент се пробват да изчистят лицето на министър Горанов с тази законова корекция. Тя още веднъж е импортирана от министъра на финансите, от МФ и всъщност си гласи същото, което и в в този момент настоящия закон, само че с доста повече пояснения и думи. Аз не съм сигурен, че няма да сътвори повече проблеми в бъдеще, в сравнение с ще реши, макар ретроактивното, т. е. противоположното деяние на закона. То се прави в изключителни случаи. И този случай е извънреден, само че той е подобен, тъй като МФ не си е свършило работата в последна сметка.

Българска социалистическа партия поддържа промените в законопроекта. Имаме политическо решение да спомагаме за връщането на надвзетите суми. Левицата постоянно е упорствала за съблюдаване на законите. Но грешката на МФ не може да бъде изцяло поправена, т. е. изцяло да бъдат възобновени всички надвзети суми от всички политически партии. Ние ще си осъществим нашия ангажимент.

- Как в действителност се стигна дотук?

- През 2016 година ръководещите от ГЕРБ направиха смяна в Закона за политическите партии с въвеждането в изборната листа на квадратчето " не поддържам никого ". На процедура, с цел да не може този глас, който също е автентичен по Изборния кодекс, да бъде преразпределян на политическите партии. Тогава сегашният и сегашен правосъден министър Данаил Кирилов категорично уточни в пленарната зала, че по този начин би трябвало да наподобява законът, с цел да няма безусловно никакви подозрения, че парите за политическите партии за действителен глас ще бъдат вярно разпределени според закона. Очевидно, че след тази смяна към този момент има действителен проблем в разпределението на партийните дотации, и по тази причина носи отговорност, ясно е написано от прокуратурата, министърът на финансите.

- А не е ли парадоксално, че за нарушаванията държавното управление научи от телевизионно шоу?

- Това е доказателство, че един от главните проблеми на България е подкопаното доверие в институциите. А то ерозира точно заради такива неточности и непросветеност. Било то в тази ситуация от министъра на финансите, от МФ, или от някое друго институция у нас. Тези институции очевидно не си правят работата по този начин, както би трябвало, по този начин, както българите са им се доверили. Институциите следва да я правят професионално и законосъобразно на първо място и по тази причина идват и тези проблеми. Наистина е парадоксално, че едно телевизионно шоу на процедура свърши работата на министъра на финансите и на Сметната палата.

- Продължавате ли да желаете оставката на финансовия министър, както обявихте преди дни?

- Продължаваме, несъмнено. В една правова европейска страна той на момента би следвало да напусне поста си. Във вторник чухме от Данаил Кирилов отговора на премиера Бойко Борисов, който споделя, че министър Горанов няма да подаде оставка. Унизително е правосъдният министър да бъде делегат на министър-председателя, нали? Но по-важното е, че очевидно моралът на господин Борисов е прекомерно непостоянна големина. Помните, че той принуди Цецка Цачева да подаде оставка по морални аргументи поради апартамент. А в този момент, без значение че става дума за милиони държавни пари, водачът на ГЕРБ " не помни " що е морал.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР