Фиджи обяви извънредно положение днес заради връхлетелия го циклон Яса

...
Фиджи обяви извънредно положение днес заради връхлетелия го циклон Яса
Коментари Харесай

Архипелагът Фиджи обяви извънредно положение заради циклона Яса от пета категория

Фиджи разгласи изключително състояние през днешния ден поради връхлетелия го циклон Яса от пета степен с ветрове със скорост от 260 километра в час и талази с височина до 16 метра, съобщи ДПА. Очаква се стихията да премине през основния остров на архипелага тази нощ.

Правителството прикани хората да се реалокират в региони с по-висока надморска височина и да не излизат на открито, с цел да не бъдат ударени от летящи парчета от здания.

Извънредното състояние е оповестено за идните 30 дни, което дава на полицията и на управляващите опция да координират дейностите си за справяне с предстоящите последствия от циклона.

Премиерът на Фиджи Франк Байнимарама написа в Туитър, че 850 000-те поданици на Фиджи са непосредствено на пътя на най-силната стихия в света. Той прикани всички да се молят за архипелага.
През 2012 година навръх същия ден през Фиджи мина циклонът Еван. От тогава още 12 циклона са минали през Фиджи, от които два Уинстън и в този момент Яса - са считани за най-силните стихии в историята на полукълбото, в което се намира архипелагът. "Това не е обикновено. Това се дължи на климатичните промени ", акцентира министър председателят.

През 2016 година циклонът Уинстън порази Фиджи с ветрове със скорост от 280 километра в час и лиши живота на 44 души. 40 000 къщи бяха разрушени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР