Фибри, или влакнини - всички знаем, че са полезни и

...
Фибри, или влакнини - всички знаем, че са полезни и
Коментари Харесай

5 храни, богати на фибри, за идеално тегло и енергия


Фибри, или влакнини - всички знаем, че са потребни и би трябвало да ги одобряваме с храната всеки ден. И все пак едвам към 5% от хората си набират целесъобразните дневни количества фибри – към 30-40 грама. Така дефицитът на фибри е измежду най-често срещаните хранителни дефицити в международен мащаб.

Защо фибри?

Фибрите са полизахариди, които не се усвояват от организма, само че могат да повлияят съществено способността му да усвоява останалите видове хранителни субстанции. В дълготраен проект ежедневният банкет на целесъобразните дневни дози фибри оказва помощ за поддържане на иделано тегло , непрекъснат приток на сила към клетките и предварителна защита на диабет, храносмилателни и сърдечносъдови проблеми. Съществуват 2 вида фибри, означавани като разтворими и неразтворими.

Разтворимите фибри получават гелообразна консистенция, попадайки в спомаха и червата. Так образуват самобитна капсула към преминаващата през храносмилатения тракт храна и забавят храносмилането. По-важното е обаче, че забавят и усвояването на питателните субстанции, помагайки за поддържане ниски равнища на холестерола и кръвната захар.

Неразтворимите фибри резервират по-стабилна конструкция по продължение на целия храносмилателен тракт. Това способства за по-бързото прекосяване на храната през стомаха и червата и за предварителна защита на най-честите храносмилателни нарушавания като запек или диария.

И двата вида фибри са наложителни за всекидневен банкет, а най-лесният метод за това е посредством консумация на храни, богати на фибри . За благополучие, има доста такива, освен това удовлетворяващи всеки усет.

Храни, богати на фибри – топ 5

Авокадо – това е най-богатият на фибри хранителен артикул. Само едно авокадо може да обезпечи към 6-7 грама неразтворими фибри.

Круши – това е може би най-богатият на фибри плод. Една круша съдържа към 5-6 грама влакнини.

Смокини (пресни или сушени) – и те се подреждат измежду най-богатите на фибри плодове. Допълнителен плюс е, че са измежду най-балансираните хранителни артикули откъм наличие на разтворими и неразтворими фибри. Хапвайки единствено 5-6 смокини на ден, можем да си осигурим към 15 грама фибри с съвсем еднообразно наличие на двата вида.

Свързани публикации.. Губим скъпи бактерии, когато не ядем фибри 0 Плодовото смути убива полезността на фибрите 0 Кои са рисковете от несъразмерната консумация на фибри? 0

Леща – купичка сварена леща съдържа към 10 грама фибри. Наред с бързото подготвяне и високото наличие на белтъци и фолиева киселина, това я трансформира в отличник измежду всички бобови култури. Непосредствено след нея се подреждат бамята и грахът.

Артишок – този зарзават внася нужната екзотика в листата и има за какво. Това е водещият представител на заленчуците по повод наличие на фибри в една порция. Само 1 артишок може да обезпечи към една трета от целесъобразния дневен банкет.

Включването не посочените храни, богати на фибри, към ежедневното меню е потребен ход във всяка възраст. Балансираният им банкет в границите на целесъобразните дневни дози е измежду главните условия за здравословно хранене.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР