Fibank вгради детските и тийнейджърски дебитни карти в смартфонаПърва инвестиционна

...
Fibank вгради детските и тийнейджърски дебитни карти в смартфонаПърва инвестиционна
Коментари Харесай

Fibank вгради детските и тийнейджърски дебитни карти в смартфона

Fibank вгради детските и тийнейджърски дебитни карти в смарт телефона
Първа капиталова банка (Fibank) показа новите функционалности на дебитните си карти за деца и младежи.

Три години след стартирането на детските и тийнейджърски дебитни карти на пазара, те към този момент имат своя цифров аналог в смарт телефона на всяко дете. Това сподели за БГНЕС шефът на „ Маркетинг и реклама" във Fibank Илона Станева.

„ Тази година желаеме да представим една нова функционалност, която е в три направления. Първата посока, това е цифровата карта в смарт телефона на всяко дете, с която към този момент може да употребява телефона като разплащателно средство ”, изясни Станева.

„ Създали сме специфична версия на мобилното приложение за тях със специфични функционалности. Изчистили сме дизайна и интерфейса, с цел да може да изградим една финансова просвета, да може да породим едно уместно чувство, което е уместно за тази възрастова група. Желанието ни е да не ги натоварваме с непотребни информации, които не са подобаващи за тях. Това ни накара да модифицираме съществуващите артикули, които имаме “, разясни шефът на „ Виртуално банкиране “ във Fibank Лъчезар Венков.

Втората иновация, която е заложена в детските карти е опцията за заплащане в интернет. Тази функционалност е налична единствено за младежите на възраст от 14 до 18 години, посочи Станева. Тя сподели, че оферират и дебитни карти за деца от 6 до 14 години, само че за тях тази функционалност не работи.

По думите ѝ до стъпката да разрешат разплащане в интернет с детските карти се случва чак в този момент, тъй като родителите, преди три години, не възприели позитивно тази опция. Днес обаче обстановката е друга и това било доказано от извършено изследване през ноември 2018 година, в което 92% от интервюираните показали, че адмирират концепцията децата да могат да заплащат в интернет със личните си дебитни карти, само че с следващ наставнически надзор, посочи Станева.

Директорът на дирекция „ Картови разплащания “ в Първа капиталова банка Теодор Петров описа, че когато щерка му била на 15 години преди три години не бил склонен тя да се разплаща в интернет. Причината за това не било съмнение към детето, а страхът от това, че с картата може да бъде злоупотребено.

„ Бях съперник на тази концепция, само че в следствие осъзнах, че това е едно предимство, което освобождава родителя от уговорката постоянно да е до детето, когато прави превод. Разбира се аз имам надзор върху всички нейни сметки “, сподели той и добави, че също по този начин са вдигнали и лимитите за разплащане в интернет.

„ Аз имам доктрина за следеното доверие. От една страна ние би трябвало да им дадем свободата, тъй като те се учат през грешките, които вършат, въпреки това, ние като родители би трябвало да ги поддържаме и да имаме контрол върху нещата, които вършат. По този метод ние имаме опцията да им дадем те да възпитат своята финансова просветеност преди да изгубят доста пари като възрастни, тъй като не сме ги научили по какъв начин да ръководят парите си “, добави изпълнителният шеф на Фондация DigitalKidZ Ивелина Атанасова.

„ Третата иновация, с която надградихме детските карти е опцията децата да икономисват и още от дребни да се научат на пестеливост. Това е част от поддръжката ни за насърчаване на ранната детска финансовата просветеност. Национално статистическо изследване сподели, че децата на възраст от 6 до 18 години икономисват, само че тогава когато на тях им се делегират по-големи суми пари “, изясни маркетинг шефът и разгласи, че са основали и спестовна сметка, която дава опция на детето да събира пари за мечтана покупка. От тази опция могат да се възползват децата на възраст от 14 до 18 година, които сами могат да преценяват какъв брой постоянно по какъв брой да внася по тази спестовна сметка. Интересното и новото тук е, че лихвата не се нарушава при изтегляне или внасяне на средства.

„ Спестовната сметка е обвързвана с акаунта на детето. Тя е дейна единствено за избрани интервенции, които са избрани от нас като сигурни. Самите деца ще могат да проследят насъбраната рента по сметката, какви са придвижванията и доста елементарно ще възприемат първите транзакции “, акцентира Венков.

На събитието беше показан и вторият тираж на наръчника за родители „ 10 мита за децата и парите “, който е взаимна самодейност с Асоциация „ Родители “.

„ През този справочник видяхме, че учебното заведение и родителите намират метод да си приказват когато имат по какъв начин да си приказват и имат какво да си кажат. Родителите знаят, че тази тематика е значима. За нас е значимо да подкрепим родителите и да ги подготвим по какъв начин да приказват за парите “, сподели изпълнителният шеф на Асоциация „ Родители “ Яна Алексиева.

В края на предходната година Fibank беше отличена със Специалната премия за Социална интензивност за образование и прилагане на финансови артикули от страна на подрастващите и документ за приближен сътрудник на Forbes на годишния 8-и годишен конкурс Forbes Business Awards. Банката получи премията за специфични заслуги в областта на образованието на подрастващите за прилагане на финансови артикули. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР