Фейсбук Съюзът на организациите за любителско изкуство (СОЛИ) изпрати позиция до

...
Фейсбук
Съюзът на организациите за любителско изкуство (СОЛИ) изпрати позиция до
Коментари Харесай

Хората на изкуството заявиха, че при трето затваряне излизат на протест

 Фейсбук Съюзът на организациите за любителско изкуство " (СОЛИ) изпрати позиция до премиера Бойко Борисов, здравния министър проф. Костадин Ангелов и до Боил Банов, министър на културата, в която се показва противоречие с наложените ограничавания. Varna24.bg разгласява декларацията, изпратена и до медията ни, без редакторска интервенция:

" Съюзът на организациите за любителско изкуство " (СОЛИ) и всички наши членове сме съществено загрижени за сътрудниците, работещи в изкуството, и остро осъждаме желанието да бъдем за следващ път лимитирани от правото си на труд!

Нашите организации в границите на 1 година пандемия от Ковид-19 бяхме задоволително толерантни, търпеливи, виновни, откакто нашите действия бяха затворени.

След изявлението на министърът на опазването на здравето проф. Ангелов и на НОЩ по отношение на увеличената заболеваемост на 8 март 2021 година в националните медии заявяваме, че за следващ път сме съпричастни със обстановката, само че изрично отхвърляме нашият бранш да бъде пострадал още веднъж!

Организациите и работещите в изкуството няма да устоят физически и душевен на трето затваряне, даже и единствено по места, без никакви финансови компенсации.

Убедени сме, че към този момент сме изпълнили своята милостиня и сме били извънредно дисциплинирани, като заявяваме, че ще продължим да работим по същия виновен метод.

Считаме, че изцяло неточно, недоказано и голословно се вкарва в подвеждане популацията, че местата, на които се прави или демонстрира изкуство, са изключително рискови в условия на Ковид-19.

За миналата една година в нашите организации няма потвърден нито един случай на Ковид-19, тръгнал от местата за образование на нашите консуматори.

Не сме съгласни с двойния стандарт, с който държавното управление в лицето на премиера Бойко Борисов опълчва хората в изкуството и хората с разнообразни специалности, които по Конституция имат равни права.

Отпуска се финансова поддръжка от 4350 лева на избрана група от персони без ясни правила за кандидатстване, а нашите организации не получиха даже и шанса да се възползват от спуснатите ограничения, съпроводени с огромни бюрократични условия. Ние сме единствените, които не получихме съответна финансова поддръжка или обезщетения поради възбраната да упражняваме конституционното ни право на труд.

Категорично заставаме зад позицията, че хората, занимаващи се с изкуство, с обучителни центрове, с просвета, спорт и с фитнес, са едни от най- виновните и създалите нужните условия за гости и личен състав, като в това време са безусловно забравени от страната, заради липса на съответни финансови компенсации.

Настояваме да няма разделяне на ограниченията по места от районните РЗИ, а да се управляват директно от Министерството на здравеопазването, тъй като в противоположен случай се задълбочава разделянето и нарушаването на правата на сътрудниците.

Настояваме разпоредбите да са идентични, точни и ясни за всички, с цел да не се постановат непрестанни тълкувания от засегнатите лица и контролните органи.

Ние сме тези, които поставяме изключително огромни грижи за здравето, образованието и възпитанието на популацията. Нашите организации се посещават по избор, а не по обвързване, с следени потоци и хора в положително физическо здраве, което ни отличава от рисковия бранш.

Искрено се надяваме, че в края на този мандат ще деянията диалогичност, схващане, професионалност и обективни решения по отношение на хората, които пожертваха доста в годината на ковид-кризата.

В противоположен случай считаме, че нямаме различен избор, с изключение на дейни протестни дейности ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР