Фейсбук Навлизаме в най-смъртоносния месец по българските пътища – юли, отнемащ

...
Фейсбук
Навлизаме в най-смъртоносния месец по българските пътища – юли, отнемащ
Коментари Харесай

Идва най-опасният ден при пътуване по българските пътища

 Фейсбук Навлизаме в най-смъртоносния месец по българските пътища – юли, отнемащ приблизително по 72 живота годишно. Това сочи статистиката на Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата “ за интервала 2010-2019 година Според нея най-вероятно е да претърпим злополука с ранени или починали през юли, в петък, сред 16:00 и 19:59 часа.

Освен на по-засиления трафик поради отпуските, можем да отдадем повода за покачвания травматизъм през лятото и на автопарка. Средната възраст на колите у нас е над 20 година, като множеството нямат климатици, а жегата в купето доста бързо води до изтощеност, надлежно до неточности у лидера, изясни пред " Телеграф “ инж. Богдан Милев от Института за пътна сигурност.

Според статистика пък най-безопасно ще пътуваме в неделя (със приблизително 873 тежки ПТП) сред 2:00 и 5:59 часа сутринта (279 сблъсъка), изключително в случай че го вършим през зимните месеци януари и февруари, които регистрират по 38 жертви.

Следващият по смъртност месец от годината, разумно е август със приблизително 68 жертви за същия 10-годишен интервал. Тук общият брой на злополуките с потърпевши е максимален за цялата година – приблизително 730 конфликта.

Миналата 2020 година обаче се разграничава значително от всички останали години, което може да се отдаде на пандемията и обвързваните с нея ограничавания. Според данните на Министерство на вътрешните работи най-смъртоносният месец за предходната година е бил септември с 62 жертви, следван от октомври с 53, август с 52, а редовно най-фаталният юли остава четвърти с 42 жертви.

Най-смъртоносният път у нас пък се оказва тъкмо и най-експлоатираният от столичани по пътя за родното Черноморие – Автомагистрала " Тракия “. За предходната година там са починали 19 души, а общо сред 2017-2020 – 108 души, сочат данните на Института за пътна сигурност. Ранените за същия интервал пък са 1080 души. От ИПБ показват, че на всички останали автомагистрали за същия интервал са починали общо 74 души, а потърпевшите са 603 души. " Основната причина за това е взетото погрешно политическо решение през 2012 година да вдигнем скоростта на автомагистралите на 140 км/ч, без те да дават отговор на условията за сигурност. Организацията на придвижването е извънредно неприятна, поддръжката на автомагистралите е мърлява и предпазните системи са извънредно спорни и противоречиви. Ние желаеме към този момент един месец от АПИ да ни дават протоколите от тестването на мантинелите, а те отхвърлят “, разяснява Богдан Милчев.

 

 

Средният брой на тежките произшествия с ранени и починали през този месец е 717. В последния работен ден от седмицата стават приблизително 1088 тежки произшествия (през цялата година), а в късния следобяд – 1998 (за всички дни от седмицата).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР