Фейсбук Има риск едноличното управление на Борисов да се трансформира в

...
Фейсбук
Има риск едноличното управление на Борисов да се трансформира в
Коментари Харесай

Диан Иванов, юрист: Изборите 2 в 1 са опасно явление!

 Фейсбук Има риск едноличното ръководство на Борисов да се трансформира в такова на военачалник Радев, счита Диан Иванов, втори в листата на Национално обединяване за десницата в 3 МИР-Варна. 

Диан Иванов е приключил Юридическия факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски “. Управлява сполучливо Адвокатско сдружение с офиси в София и Варна. Специалист в региона на административното и застрахователното право. Участвал в голям брой интернационалните правни конференции под егидата на International Bar Association - най-голямата адвокатска асоциация в света, чийто член е. Семеен, с две деца.

- Г-н Иванов, какво стимулира сполучлив правист като Вас за повторно да се кандидатира за депутат във времена на трайна политическа неустойчивост? 

- Републиканци за България е логичен план, който започва повече от добре. След изборите на 4 aприл настъпи един логически интервал на преосмисляне. Регистрирахме един, бих споделил, предстоящ спад на изборите през юли, защото като всяка млада партия прави своите неточности на растежа, до момента в който се развие като групировка, и натрупа опит. Сега се явяваме в коалиция с КОД на доктор Петър Москов и за мен форматът ни - Национално обединяване на десницата, е действителна стъпка към това, което е залегнало в основата на партията – да обединим всички демократично мислещи хора в България. Водач в нашия  -  3 МИР - Варна е доктор Петър Москов. Мен персонално това ме стимулира, защото неговото държание през годините е безкомпромисно на десен човек-демократ и този факт считам, че не могат да го подложат на подозрение и най-яростните ни критици.

- Смятате ли, че в третия за тази година парламентарен избор, чиято акция се прави съвсем виртуално, поради коронавирус рестриктивните мерки, хората имат сетива за ляво и дясно?

- Смятам, че това е главното предизвикването пред нас - претендентите за народни представители. Защото нямам никакво подозрение: Точно в този момент е най-важно гласоподавателят ясно да разграничи левите партии от десните, с цел да е ясно кой за каква политика гласоподава. В тази изборна акция мъчно разграничаваме някои от главните кандидати за властта каква политика биха провеждали. Защото те самите дават спорни сигнали и умишлено или не манипулират хората. А това може да докара до замяна на вота на гласоподавателите, тъй като не са малко тези, които може да бъдат подведени и да дадат гласа си сякаш за демократична партия, а да се изненадат неприятно, като открият, че зад нея в действителност стоят някогашни комунисти, които ще постановат лява политика. Затова няма да се уморя да дублирам, че ние от Национално обединяване на десницата сме твърди и поредни в концепциите си за демократично ръководство на страната. И отговорно настоявам, че имаме най-хубавата платформа за ръководство и заслужен претендент за президент в лицето на дългогодишния журналист и ефирен водещ Горан Благоев.

- Как мислите - има ли късмет на 14 ноември да завърши този тежък, изтощителен избирателен маратон с определен държавен глава и кадърен да излъчи постоянно държавно управление парламент?

- Категоричен съм, че изборите 2 в 1 са рисково събитие. Възможни са разнообразни разновидности след изборите. Но едно е кристално ясно - има сериозна заплаха от продължение на ерозията на демократичните процеси в България и то ще тежи на плещите на тези, които не излъчиха държавно управление в две следващи Народни събрания.

- Какво Ви кара да смятате по този начин?

- 2021 година ще бъде запомнена като доста тежка за България – рекордна смъртност, непоносима инфлация, обезверено и изтощено от избори и тествания население и институциите с на практика изчезнал престиж и доверие. Комбинацията от толкоз доста отрицателни фактори може да докара до много екстравагантни резултати на изборите. В момента страната е в ръцете на трима генерали. Това е реалност, който съгласно мен буди неразбиране и много въпроси. Аз съм от семейство на офицер и се преклонявам пред Българската войска, само че не намирам за обикновено в спокойно време страната да се ръководи от генерали. Това не е процедура в либерал-демократичните страни, към които на хартия принадлежим.

- Какво Ви тормози най-вече?

- Има заплаха едноличното ръководство на Борисов да се трансформира в такова на военачалник Радев. Смятам, че това би трябвало да бъде явен и задоволителен сигнал към демократичните партии да търсят обединяване. За мен най-големият абсурд е, че военачалник Радев е подсилен от самообявили се за демократични партии, което е откровена замяна на полезности и хрумвания и  категорично опорочава изборните резултати. Ако се обърнем към историята, виждаме, че в такива времена на власт идват левите и всички ние знаем до какво води това.

Точно тук е ролята на демократично мислещите хора, които не би трябвало да позволен страната да се разпадне. В момента институциите не действат на контролиращо равнище и това е главен проблем за неналичието на господство на закона, което от своя страна подтиква корупцията.

- Виждате ли недостиг на господство на закона и в проблема с поданството на Кирил Петков?

- Много се изписа по този въпрос, само че най-важното е, че Румен Радев би трябвало да носи отговорността, за това, че не в профил господин Петков от длъжността му на министър, откакто получи информация, че има проблем с поданството. За мен мненията, че Конституцията ни е отживялост и по тази причина можем да не съблюдаваме нормите й, са открита демонстрация на искрено анархистичен метод и по никакъв метод не кореспондира с правовата страна, каквато аз изрично считам, че би трябвало да бъдем.

- Вашият сектор е правосъдната система. Има ли смяна към положително в нея след двата къси Народното събрание, които имахме тази година?

- Ноторно прочут факт е, че превесът на политическата квота във Висш съдебен съвет води до политически решения. Поредното доказателство за това е, че преди дни Висш съдебен съвет за следващ път взе решение като член на ЕМСС да гласоподава " въздържал се " по общоевропейски сериозен проблем. В случая - по предлагането на Изпълнителния ръб на ЕМСС за изключване на Висшия съвет на правосъдната власт на Полша от мрежата. Това е следващо доказателство, че сме демократична страна единствено на хартия. Подкрепяме властническите режими, както и преди 1989г. Каква народна власт сме?

- Къде се коренят проблемите?

- Проблемите в правосъдната система идват от кадруването. През последните години за ръководители на доста съдилища бяха назначени съдии със противоречива подготовка. Защо да го крием, всички сътрудници приказват, че състезанията за младши съдии, прокурори, нотариуси са авансово нагласени – от Висш съдебен съвет и от Министерство на правосъдието? Нека да не хвърляме леке единствено върху Висш съдебен съвет, намесата на изпълнителната власт в правосъдната система също има своя принос за това и положение. Независимостта на съда е директно обвързвана със свободата на словото. Каквото е ситуацията със свободата на словото и медиите, толкоз самостоятелен ни е съдът.

- Има ли Варна особено място в персоналната Ви мотивация като претендент за депутат?

- Варна продължава да не развива капацитета си изключително в морския превоз, коридори, икономическа зона, високи технологии. Градът ни стои в плен на бизнес групировките, които гравитират към всяка власт, и получават преимущество пред съперниците си. Тези групировки бързо се ориентират към властта, без значение от нейния цвят, и ще я поддържат, с цел да получават от същото. Това е фактическото положение във Варна и аз нито одобрявам това статукво, нито считам да пасувам пред него.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР