Фейсбук премахна над 270 страници и акаунти, управлявани от руската

...
Фейсбук премахна над 270 страници и акаунти, управлявани от руската
Коментари Харесай

Фейсбук премахна 270 страници на руската Агенция на интернет изследвания

Фейсбук отстрани над 270 страници и сметки, ръководени от съветската Агенция на интернет проучвания (IRA), заяви създателят на обществената мрежа Марк Цукърбърг, написа http://nakratko.bg.
Мярката е подхваната, с цел да бъдат предпазени от интервенция изборите, които се организират по света.

IRA, известна още като " плантация за тролове ", е обвързвана с доближения до съветския президент Евгений Пригожин, прочут още като " готвача " на Путин. Тя е основана в Санкт Петербург.

Премахнатите страници са били употребявани, с цел да се упражнява влияниевърху изборния развой в Русия и прилежащите? страни, в които има рускоезично население.

" Тази съветска организация непрекъснато действаше с машинация и се опитваше да манипулира хората в Съединени американски щати, Европа и Русия - ние не ги желаеме във Facebook ", разяснява Зукърбърг.
 
Той припомня, че през 2016 година компанията му е открила, че IRA е основала мрежа със стотици сметки, разпространяващи информация, ориентирана към втълпяване на разделяне в американското общество и манипулиране на президентските избори. Създателят на Facebook добавя, че от този момент са създадени усъвършенствани принадлежности за противопоставяне против намесата в избори и премахване на страници и профили, забъркани в акции за манипулиране на публичното мнение.

Като илюстрация на мащабите на въздействието на фермата за тролове Марк Зукърбърг показва, че една от отстранените страници е била четена от към милион консуматори, а един от профилите в Инстаграм е имал половин милион почитатели.

През идващите няколко седмици Facebook ще пусне инструмент, с който потребителите ще могат да ревизират дали някои от страниците, които са харесали или последвали, не се управляват от IRA.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР