Февруарският сняг отново ни изненада и блокира голяма част от

...
Февруарският сняг отново ни изненада и блокира голяма част от
Коментари Харесай

Снегът блокира половин България

Февруарският сняг още веднъж ни изненада и блокира огромна част от страната. Десетки селища бедстват, затворени са проходи и пътища, обитаеми места са без ток повече от 15 часа, влакове закъсняват също с часове.
От АПИ признаха, че не са се справили задоволително добре със снегопочистването и се оправдаха със мощния вятър и изобилния сняг. За страдание снегопочистването през тази нощ не се получи напълно добре, споделиха от Пътната организация на изънреден брифинг. Имало ТИР-ове, които не спазили рестриктивните мерки и блокирали придвижването в допълнение.
Към момента съвсем всички пътища, без Разград, са проходими за товарни МПС. Главните пътища са обработени. В Разград и прохода Петрохан ситуацията остава тежко, даже и леки коли минават мъчно. В Смолян е наложително слагането на вериги.
Положението с проходите е най-тежко, Шипка, Петрохан и Прохода на Република са затворени за придвижване.
От Пътната организация обясниха, че тук-там придвижването е било затруднено от паднали дървета, само че е имало и водачи, които са тръгнали неподготвени за зимна конюнктура.
В Стара Загора ситуацията също е тежко. Заради мощния вятър, избавителни екипи са помогнали на близо 120 души.
Вече 15 часа селата от община Кочериново-Бараково, Пороминово, Стоб, самия общински център и елементи от град Рила са без електричество. Токът е спрял към 21 ч. нощес, екипите на ЧЕЗ работят по повредите, в Бароково има паднали стълбове на уличното осветяване. Учениците в община Кочериново не учат, образователните занимания са анулирани, локалните хора дефинират ситуацията като бедствено.
Товарните коли с маса над 12 т. са спрени в посока София за областите Кюстендил и Перник. Причина за прекъснатото зареждане с електричество е мощния вятър и паднали 10-на сантиметра сняг.

В Габрово обстановката също е тежка. Снежната завивка в центъра на града е близо 40 см. Много от улиците се оказаха непочистени тази заран. Хората се оплакаха, че не са съумели да стигнат до работните си места, учениците също мъчно са отишли на учебно заведение.
Без електрозахранване са кварталите Любово, Лисец, Турски дол, Негенци и част от Градище. 15 кметства в общината също са без електрозахранване.
Затруднено е и осъществяването на линиите на градския превоз във високите елементи на крайни квартали и към селата, признаха от Общината.
Проходът Шипка е затворен за придвижване. Снежната завивка там доближава 1 метър, а тук-там и повече, заради навявания. Има мощен снеговалеж и вятър, температурата там е минус 12 градуса.
В Русе, Силистра и Разград казусът със снегонавяването е сериозен.
На територията на област Русе има над 30 обитаеми места без ток или с отчасти прекратено електрозахранване, като някои от тях са и без вода. Заради многото прекратени електропроводи и паднали дървета е затруднено отремонтирането на много от секторите. В тази връзка регионалният шеф Галин Григоров изиска подпомагане от Министерството на защитата.
Няма бедстващи хора. Имало е закъсали коли с хора на хемодиализа, само че екипите на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, както и на Регионална дирекция „ Автомобилна администрация “ са отреагирали мигновено.
През последните 24 часа са изтеглени над 500 автомобила. По Автомагистрала " Хемус " са 80, на прохода на Републиката - над 65, споделиха от АПИ.
От " Български пощи “ предизвестиха, че са вероятни краткотрайни усложнения при даване на пощенски услуги и закъснение на доставката на пощенски колета.
Десетки влакове се движат със забавяне поради усложнената конюнктура. Други 10 престояват. Най-критична е обстановката по направлението София-Варна през Горна Оряховица и в региона на Мездра, съобщи Българска национална телевизия.


Освен блокираните влакове, досега има 30 анулирани влака, които би трябвало да се движат по разнообразни посоки. Движението на останалите се реализира при извънредно тежки зимни условия.
От БДЖ оповестяват, че има 11 гари по направление София- Плевен и София-Видин, където няма електрозахранване.
Работи се в посока да бъде обезпечен превоз на блокираните пасажери. От БДЖ успокояват, че е направена организация да бъде доставена храна и вода на блокираните пасажери.
Особено сериозно е ситуацията на гара Мездра, където от 4.00 часа досега не е влезнал или излязъл нито един трен в посока София, Варна или Видин. Много хора не са съумели да отидат на работа, други са потърсили различни способи. Причина е паднала контактна мрежа в региона на Роман, Кумино, Зверино и Лакатник.
Рано тази заран рейс с 40 румънски туристи е закъсал в преспите на прохода Хаинбоаз в региона на село Вонеща вода. Туристите, които са пътували в рейса, не са потърпевши. Веднага към тях е бил изпратен екип на БЧК, който им е доставил артикули от първа нужда.
В началото на прохода откъм Велико Търново и към този миг има преобърнат снегорин, който е в канавка още от тази нощ, съобщи Българска национална телевизия.
Тежка е ситуацията по всички пътища на Област Велико Търново. Мобилизирани са всички сили и средства за разчистване на пътищата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР