Фестивалът през годините следва концепцията за тематични издания, и това,

...
Фестивалът през годините следва концепцията за тематични издания, и това,
Коментари Харесай

Момчил Цонев: Уличните изкуства създават щастие, защото говорят на универсален език

Фестивалът през годините следва концепцията за тематични издания, и това, което стартира в този момент, е отдадено на моноспектаклите във всички форми на улични изкуства. Това сподели в предаването " Човекът на фокус " на Радио " Фокус " Момчил Цонев – създател на фестивала за улични изкуства 6Fest.

" Сега фестивалът се обърна към или самостоятелни актьори, или по-малки самостоятелни трупи, които да показват моноспектакли. Те не са част от държавни или общински театри и културни институции на щат, т.е. те вършат изкуство и живеят посредством присъединяване в такива фестивали или в случай че имат лични създадени планове. "   

13-ото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest беше намерено на 11 юни 2023 година с две събития: живи скулптури на Ashton Ka и музикален флашмоб на Димитър Бакърджиев. Следващите дати са в края на юни и началото юли с моноспектакли от актьори от трупи като Театър " Нюанси ", Пътуващ спектакъл " Скрин ", Театър " Метаморфози " / " Смешната амбулатория на доктор Куку и доктор Пипи " и още доста други самостоятелни актьори.

Фестивалът за улични изкуства 6Fest е отдаден на моноспектаклите и самостоятелните осъществявания в региона на актуален цирк (клоунада, жонглиране), куклен спектакъл, пантомима, живи скулптури, кокили, музика, улична магия.

Домът на фестивала е в град Пловдив и е част от културния календар на града, входът е свободен, показа още Момчил Цонев, като " концепцията е да приближи изкуствата до публиката. Става дума за известни или не чак толкоз известни улици, площади, паркове. Тази година разширяваме фестивалните зони по-скоро към кварталите в сравнение с към централната градска част. ", изясни той.

Уличните изкуства основават благополучие, тъй като приказват на повсеместен език, счита културният управител Момчил Цонев: " Това изкуство във всичките му форми е ориентирано към всякаква аудитория – от детска до стара, няма езикова преграда. Оживява градски пространства, които доста постоянно одобряваме по хипотеза. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР