Фердинанд Порше имал една много голяма мечта през целия си

...
Фердинанд Порше имал една много голяма мечта през целия си
Коментари Харесай

Как малкият VW Beetle покори американските сърца

Фердинанд Порше имал една доста огромна фантазия през целия си живот – да създава спортни коли. Австриецът имал огромна пристрастеност към скоростите, а и в зората на автомобилостроенето, колата към момента се гледала с леко подозрение. Порше е роден през 1875 година и доста добре знае, че автомобилът прохождал почти в този интервал. Фердинанд е бил дете, когато Берта Бенц се качва на творението на своя брачен партньор, с цел да направи първото автомобилно странствуване. С две конски сили и малко повече храброст е съумяла да измине към 194 километра. Автомобилът обаче продължава да се счита за една скъпа играчка на богатите.

Освен високи цени, те постоянно били необикновено шумни, плашели хора и животни, приемали се за сериозна злина и постоянно карали хората да се дистанцират от бензиновите изпарения. Не може да се знае с историческа акуратност по кое време двама души са решили да се състезават по улиците на града, само че без подозрение са били подтикнати от автомобилните надпревари. Точно при започване на 20-те години на предишния век почнала и пристрастеността по основаването на бързи коли.

Конструкторът имал и друго виждане по въпроса с колите. Той вярвал, че елементарният човек също би трябвало да имат достъп до моторизирани транспортни средства и виждал автомобилното бъдеще в дребните коли. Не инцидентно първите показани дребни планове били в залата на Mercedes. За положително или неприятно, тогавашните началниците не посочили същия възторг. Порше траял да работи по първокласни коли през идващото десетилетие и несъмнено още толкоз по-късно, в случай че не се среща с един различен евентуален обожател на коли.

Докато е в пандиза за държавна измяна през 1923 година, Хитлер мислил доста за немския народ. Бъдещият деспот бил впечатлен от концепцията на Хенри Форд за основаването на дребна кола за народа. Популярният Model T е бил показан в Америка и австриецът вярвал, че това е верният метод за печеленето на внимание. С такава кола е било несъмнено, че стопанската система на страната (осакатена след ПСВ) ще стартира да върви напред.

С встъпването на власт, Хитлер си спомнил и концепцията, която се родила, до момента в който търкал нара в пандиза. Екипът му бил изпратен във всички автомобилни фабрики на страната с една единствена цел – построяването на дребен фамилен автомобил. Фердинанд Порше откликнал на поканата, а по-късно почнал да разяснява всички стъпки от проекта си непосредствено с Адолф.

 Dr. Ferdinand Porsche

Фердинанд Порше

Снимка: By Bundesarchiv, Bild 183-2005-1017-525 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5426395

Двамата въпреки всичко имали различия, само че най-после Хитлер изготвил правила, по които да се работи. Изискванията за бъдещия автомобил били малко по-сложни, само че не и невъзможни. Хитлер упорствал новата кола да събира пет индивида – двама възрастни и три деца. Не трябвало да бъде по-скъпа от мотор. Поддръжката трябвало да бъде извънредно лесна.

В навечерието на войната даже стартира строенето на цех и дребният Beеtle носел името Kraft durch Freude Wagen. До 40-те години е създадено несъмнено количество коли, само че не задоволително. След войната, фабриката останала в ръцете на британците. Майор Иван Хърст бил назначен като отговорник за възраждането на дребната автомобилна фабрика във Волсфбург. Разполагайки с истинските записи на Фердинанд Порше, той почнал лека бавно да извършва неговата съществена фантазия. Самият Фердинанд нямало по какъв начин да помогне, той бил във френски затвор.

При завръщането си в Германия през 1949 година съумял най-малко да зърне фантазията си. Д С облекчаването на таксите за експорт, Германия най-сетне можела да залее Европа с дребна и икономична кола. До края на 50-те години на предишния век са продадени към 100 000 бройки.

Автомобилът от дълго време не е разкош за богатите, а нужда и щом американските производители хвърлили едно око на обстановката в Европа, бързо почнали да създават дребни коли, само че като че ли всичко било прекомерно късно. Проектът на Фердинанд Порше бил прекомерно огромен, с цел да остане единствено на един континент.

 Erholung am Flussufer

Снимка: By Bundesarchiv, Bild 146II-732 / Unknown / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5420158

В края на годината на летище Джон Ф. Кенеди каца един доста специфичен човек за немската автомобилна компания. Карл Хан прави една дълга обиколка по Медисън Авеню. Неговата задача е да популяризира дребната немска кола. Американският авто пазар бил пренаситен с акули и задачата била изключително сложна. Карл видял стотици илюстрации, само че нито една идея не можела да впечатли изключително. Проблемът на дребния Beetle бил, че към момента носил потеклото си на „ Колата на Фюрера “.

 Letzter VW-Käfer läuft in Wolfsburg vom Band

И по този начин на сцената изплувал господин Бил Бернбач. Вместо да пудри предлагането, което можело и да не се случи, Бил решил да покаже портофолио от остарели планове. Хан бил сюрпризиран, че най-сетне приказвал с рекламист, който не се пробва да продава имоти на Луната. След няколко извършени диалога, VW подписва контракт точно с неговата организация за 600 000 $. По същото време американските компании влагат милиони за реклама.

В контракта имало и някои условия от страна на организацията. Бил поискал да изпрати екипа си в Германия, с цел да прегледа продукта, който би трябвало да популяризира. Американските посетители били посрещнати и разведени из целия цех. Всеки служащ изпитвал голямо наслаждение, когато трябвало да изясни каква тъкмо е неговата служба по поточната линия. Добрата вест е, че измежду посетителите бил и Хелмут Кроне. Неговите сътрудници го наричали прагматичен перфекционист с тектонско успокоение. Хелмут имал редица качества и с изключение на всичко имал VW. Самият той казвал, че е един от тези евреи, които не се тормозили доста с нацисткото родословие на автомобила.

Когато идва време за представянето на скицата, един текстописците оставя един доста сериозен слоган Именно по този начин се ражда и акцията, която изпепелява американския пазар „ Think Small “. След като текстът бил задоволително занимателен за читателя, Кроне решил да сложи логото на марката на най-нестандартното допустимо място. По този метод показал на читателя, че това не е естествена реклама. Печатът бил черно-бял, тъй като не останали доста пари, с цел да печатат цветно и това още веднъж работило в интерес на продукта. Листът изпъквал във всяко едно списание. Човекът с толкоз съществено успокоение бил и единственият сломен от крайния артикул. В изблик на яд, че не съумял да направи шедьовър, предпочел да напусне страната, с цел да избегне евентуалните кавги в организацията. Вместо кавги, Хелмут получил съществени възхвали за своята работа!

Сътвореният артикул се трансформирал в изкуство. Хората говорили за дребната кола на всички места, младежите късали страниците, с цел да нареждат Beetle на стената си. Клиентът от Германия също почнал да регистрира фрапантното повишение. Volskwagen са главен клиент и рекламната акция продължава от 1951 до 1961 година с тази визия. През 1969 година доближава нови висоти и вместо известният Beetle, организацията слага фотография на галактически сателит, който би трябвало да кацне на Луната. Слогънът също впечатлява „ Грозно е, само че ще те закара там “. Подходът на DBB бил неповторим и по още една линия – той съобщавал. Клиентът трябвало самичък да намерения какво чете, никой не го карал да купува. Вместо възхвали, Хелмут и екипът му се фокусирали върху шерването на истината. И честността се оказва един от най-хубавите вероятни подходи. И по този начин VW Beetle почнал да се трансформира в нещо друго. Текстовете на някои реклами гласят:

„ Представяме най-бавният американски фастбек

Може да откриете доста коли с добре завършени покриви. Но те не са Volkswagen. Наричат се Фастбек и някои от тях се кръщават на риби. Можете да ги различите от Volkswagen, тъй като VW не може да вдигне повече от 72 благи в час. (Дори и километражът му да е разграфен до оптимистичните 90 благи в час). Поне можете да нарушите всеки закон за превишена скорост в Съединени американски щати. И умерено може да подминете бензиностанциите, сервизите и гумаджийниците. Двигателят на VW може да не е най-бързият, само че е един от най-съвременните. Прави се от магнезий, който е една стъпка по-добър от алуминия. Направен е толкоз добре, че няма да се постанова да доливате масло сред промените. Двигателят се охлажда с въздух, затова в никакъв случай няма да прегрее или да замръзне. Няма нищо общо с водата. И по тази причина не виждаме причина да го кръщаваме на риба. “

View this post on Instagram

#volkswagen #vw #beetle #volkswagenbeetle #ad

A post shared by VW™️ (@volkswagenbeetleads) on Nov 22, 2017 at 11:31pm PST

И тъй като моделите се подобрявали с всеки идващ модел, организацията в действителност се забавлявала с това, което прави. Оказва се, че предлагането на приятни и леки текстове притегля доста повече вниманието на аудиторията. Най-доброто оръжие на организацията и VW са обстоятелствата. Ето какво гласи една друга реклама.

„ И в случай че свърши бензина ще е лесна за побутване

Виждате ли? Помислихме за всичко. Да избуташ Volkswagen в страни от пътя става единствено с едно бутване. Малко изненадващо е, че притежателите на VW остават доста по-рядко без гориво. Изчислихме, че може да изминете 32 благи с един галон може да размътят малко загатна за последното зареждане. Прекарвате толкоз малко време на бензиностанцията, че просто няма по какъв начин да си спомните. Най-вероятно в никакъв случай няма да имате потребност от масло в багажника. Няма да имате потребност и от антифриз, тъй като моторът е с въздушно изстудяване. 40 000 благи с един чифт гуми няма да счупят нито един от върховете на VW. И ремонтите са тъкмо толкоз раздалечени във времето. Затова тази година поставихме бензинометър, с цел да може да си спомните. Не сме лишили цялото развлечение. От време на време ще би трябвало да го поглеждате. “

Представена по този метод, дребната кола Фердинанд Порше щяла да промени цяла Америка. И няма да се ограничи единствено до там. Истината е, че това ще бъде една от най-продаваните коли на немския производител. Разбира се, в края на 60-те почнала да се появява конкуренция и от други марки като Toyota. Тогава стартира и дребното намаление на интереса, само че пък VW не чака и стартира да предлага други модели, употребявайки същия рекламен метод. Може би Beetle е и един от най-продаваните, обичани и известни модели на компанията. До 2003 година компанията създава към 21 529 464 модела. Красивата история на VW Beetle завърши тази година, когато компанията публично разгласи, че счита да пенсионира возилото и да спре производството.

Едно нещо би трябвало да се познае на Volkswagen – това е марката, която разрешава на американското население да пътува и да изследва страната си. VW Beetle не е просто желан избор за възпитаници и хипита, той е знак на независимост, не е придирчив, не е безценен и може да стигне на всички места, както споделя рекламата. Моделът е желан избор в някои филми и даже съумява да се трансформира в воин на някои холивудски компании. Кой не е чувал за Хърби? Пътят към този момент е добре отъпкан за идващото огромно премеждие – VW Golf. И въпреки всичко би трябвало да знаем, че същинското немско прекарване остава Beetle. И до през днешния ден можете да откриете запалянковци от целия свят, които доста добре помнят своята първа кола.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР