Феновете на Стар Трек със сигурност познават Скоти. Актьорът, който

...
Феновете на Стар Трек със сигурност познават Скоти. Актьорът, който
Коментари Харесай

Джеймс Дуън не беше шотландец, но за Стар Трек се превърна в легенда

Феновете на Стар Трек сигурно познават Скоти. Актьорът, който даде нещо доста красиво на този сериал, а години по-късно беше пресъздаден в новите серии. Усмихнатият и надарен актьор може да се счита за един скъп кадър, само че не би трябвало да забравяме, че преди да излезе пред камерата Джеймс Дуън може да опише една надалеч по-цветна история.

Преди да се трансформира във вдъхновението на всеки аеро инженер, никой не знае каква е била неговата същинска същина. Зад усмивката на артиста стои един от най-награждаваните канадски бойци. Впрочем не би трябвало да забравяме, че към 14 000 канадци дебаркират в Нормандия по време на Втората Световна война.

Сред тях идва точно един от бъдещите обичани артисти на фантастиката. И странното е, че никой даже не споделя неговата легенда и активност. Оказва, че един от най-известните шотландци, както го мислят, действително е канадец, освен това с ирландски корени. Роден е на 3 март 1920 година във Ванкувър в фамилията на ирландски имигранти. Джеймс е едно от четирите деца, неговият татко работи като фармацевт, ортодонт, ветеринар и един от най-яростните алкохолици в фамилията.

След гимназията влиза в лицей, само че посещава и техническо учебно заведение, тъй като на първо място желае да се занимава с физика, химия и математика. По тези три предмета Джими е просто талантлив. За да избяга от фамилията си даже се записва в Кралската канадска войска. Само на 19 години, младият кадет е на път да влезе в един световен спор. До 1940 година към този момент е нараснал няколко пъти и стига до ранга на лейтенант. Бурното развиване на войната го изпраща в Англия, където става част от 14 артилерия и 3-та канадска пехота.

Четири години по-късно, неговата дивизия ще бъде една от първите, която ще допре плажовете на Нормандия. Инвазията във Франция е първото огромно присъединяване във войната, където участват канадци, британци и американци. Всяка една страна изпраща своите сили точно там. Канадската войска се разпределя на плажа в Джуно. Твърди се, че е изпратена въздушна дивизия, която да разчисти отбранителните линии, само че бойците в никакъв случай не я виждат.

За тях това е една съвсем невъзможна задача. Войниците на Джеймс съумяват да стигнат до брега стартират да минават линия след линия, носейки цялостното бойно снаряжение. Правят всичко това под желязната завеса на патрони. Необходимо е да преминат през цяло поле с анти-танкови мини, с цел да стигнат до висотите и да се възползват от стратегическото преимущество. Оцелелите би трябвало да се изправят против немската пехота, денят още не е приключил.

Джеймс съумява да се размине със сигурността гибел, откакто не задейства нито една мина, даже не е прострелян. Неговите хора също го следват и до края на деня, канадецът ще успее да прекара огромна част от хората си живи. До сутринта към този момент няма следи от укрепленията. По време на пътя си Джеймс съумява да смъкна двама немски снайперисти. А това е изненада от всеки един лейтенант.

Около 11 часа на идващия ден, лейтенантът върви към своята позиция, когато е нападнат от немци. Джеймс даже не осъзнава, че е атакуван – шест патрона попадат в тялото му. Четири пронизват левия крайник, до момента в който един попада в гърдите и още един в дясната ръка. Куршумът в ръката отнася неговия междинен пръст – през целият си живот артистът ще продължава да се крие и да не разкрива този недостатък. Куршумът в гърдите може да е съдбовен, само че преди този момент е съумял да забави доста скорост от металната кутия с тютюн.

Години по-късно Джеймс ще спре да пуши, само че в никакъв случай няма да не помни, че най-малко един път в историята на тютюнопушенето ще е бил избавен. След няколко месеца в лазарета ще бъде причислен при артилеристите, само че ползата му е към самолетите. Успява да се научи да лети, а канадските и европейски съдружници ще настояват, че Джими е най-лудият човек в аероплан, който в миналото са виждали. През 1945 година прелита сред два телефонни поста пред очите на цивилни и военни. Причината е, че просто е желал да потвърди, че може!

След прибирането си назад в Канада, армията ще даде опция за гратис образование и тренировки за повишението на квалификацията. Преди уволнението си, бъдещият артист ще работи в администрацията на армията. Една съдбоносна Коледа ще пусне радиото в верния миг и ще слуша една от най-лошите драми в ефир. Веднага звъни на радио предаването и декларира, че желае да запише своя лична, надалеч по-качествена.

Операторът остава впечатлен освен от нахалството, само че и от гения на Джими. Предлага му да запише в трагичното учебно заведение в Торонто. Свободното време е обезпечено от армията, затова през идващите две години канадският деец ще се образова, а по-късно ще пътува до Ню Йорк, с цел да направи своите първи функции на дребната сцена.

През 1953 година се завръща назад в Канада, като този път идват сигурни оферти за работа в радиото, малкия екран и театъра. В един миг ще бъде поканен за фотосите на „ Бонанза “, както и други филми, само че звездата изгрява през 1966 година с новата продукция на NBC за галактически транспортен съд. Това ще бъде историята, която ще промени света вечно. Дуън ще би трябвало да играе ролята на един от инженерите на галактическия транспортен съд. След като е съумял да изучи няколко акцента в радиото, не е мъчно да даде и нов живот на своя по-специален воин.

Предлага на всички Скоти да бъде шотландец, с цел да може да има малко по-сериозно въздействие като инженер. Продуцентите остават без думи, когато Джеймс играе с 99% сърце и употребява останалия % за собствен хубав акцент. Другият известен канадец там ще бъде Уилям Шатнър и неговия добър другар Ленърд Нимой. Скоти би трябвало да намира решения на всеки вероятен проблем, а когато първите епизоди потеглят, американците са във възторг и до през днешния ден не престават да печелят изключителна база от почитатели. В следствие през 1969 година NBC поставя завършек на поредицата.

Оказва се, че въпросната телевизия не може да издържи на напъните за снимане. Добрата вест е, че когато Star Wars през 1977 година излиза на бял свят, Paramount към този момент имат нова концепция и са подготвени да пуснат Star Trek. Джим е поканен за идващите фотоси, а по-късно ще станем очевидци на 5 поредни серии.

Джим се усеща на върха и счита, че това е най-хубавата роля, която е получил, за жалост ще преживее тъкмо това, което и Марк Хамил – никой няма да желае да го наеме, тъй като имат вяра, че артистът е шотландец и не може да приказва по различен метод. Често отговорът е „ Няма място за шотландци в този филм “. Понеже няма друго внимание, Джими ще обикне тази роля и ще продължи да приказва с акцент. Един от най-забавните моменти е, че най-после се изморява да слуша „ Beam me up, Scotty “.

Джими продължава да печели внимание и въздействие на дребния екран. Получава премия от учебното заведение Милуоки по инженерни науки, въпреки и в никакъв случай да не съумява да приключи. Едва на неговото награждаване и приемане в залата на славата в Холивуд ще открием, че Нийл Армстронг е бил въодушевен от Скоти и се е стремял да стане космонавт.

През 2005 година ветеранът от Втората Световна война, любимецът на милиони и един от най-обичините артисти в киното ще напусне този свят. Джим умира от пневмония на 20 юли 2005 година на 85-годишна възраст. Оставя седем деца от три разнообразни съпруги. В негова чест, вдъхновявайки милиони инженери, неговите остатъци са изпратени в космоса благодарение на мемориална ракета.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР