Феновете на Левски и ЦСКА изглежда са едни от най-търпеливите

...
Феновете на Левски и ЦСКА изглежда са едни от най-търпеливите
Коментари Харесай

Голямата заблуда "Арена ЦСКА"

Феновете на " Левски " и ЦСКА наподобява са едни от най-търпеливите хора, колкото и необичайно да звучи. От 20-ина години разнообразни притежатели на двата клуба им дават обещание, а постоянно и ги заблуждават, че ще гледат обичаните си тимове на осъвременени (или пък чисто нови) игрища. И съвсем винаги нещата си остават все до приказките. Плюс-минус някой написан документ.

Най-щедро прахуляк е хвърлян в очите на последователите на ЦСКА. Смениха се най-малко три генерации почитатели, които с тъга гледат все по-овехтяващия " Българска войска ". Там последната основна активност, която бе осъществена в интерес на феновете, бе през 1998 година, когато управлението на Илия Павлов подмени дървените скамейки със седалки. Най-издръжливите от тях към момента стоят по трибуните - избелели, понесли всевъзможни неволи на времето.
 

Като знак на несвършената работа оттогава насам .

 

Всички управления по-късно (без краткотрайното ръководство на Любослав Пенев) се регистрираха до едно със свои макети за новия стадион. Пръв това стори през 2005 година Васил Божков, чиято компания " Нове холдинг " се канеше да влага 100 млн. лева в тоталното възобновяване на " Българска войска ". Той може и да имаше някакви намерения, само че година по-късно се отхвърли да влага повече средства в клуба и го продаде на индиеца Прамод Митал през декември 2006 година

Последният, и по-точно неговият представител за България - Александър Томов, не остана по-назад и също заприказва за възобновяване на стадиона. По време на първия си престой в клуба Томов няколко пъти претопляше концепцията за съвременен " Българска войска ", а през втория даже докара в България през 2014 година хонконгския вложител Стивън Ло. Той имаше желание да строи край Елин Пелин " българския Лас Вегас ", а покрай това - и един нов стадион за ЦСКА. Томов срещна Ло с премиера Бойко Борисов. Шумотевицата и очакванията бяха огромни. След тях обаче не последва нищо.

А спомняте ли си за годините, когато в ЦСКА се разпореждаха притежателите на сметопочистващата компания  " Титан " - Димитър Борисов и Иво Иванов?! През юни 2010 година те изтипосаха пред медиите Анди Симънс - шеф на компанията, която създаде плана за новия стадион на " Тотнъм " - KSS Architecture and Design. Англичанинът показа план за нов " Българска войска ". С 30 000 места, с паркинг за 1000 коли под терена - тъй че да не се излезе и на метър от очертанията на настоящето оборудване. Със спортна клиника, спа уреди и не повече от 5-6% търговски площи от цялото застрояване. Също проект-бонбон, създаден да щади естествената среда на Борисовата градина, който обаче така и не излезе от целофана.

През 2012 година и фенското съдружие " ЦСКА Завинаги " показа своя версия за възобновяване на  " Българска войска ". По неговите думи - с финансово поръчителство зад тила. С слагане на спомагателни шест реда седалки, тъй че потенциалът да се усили до 28 400 места. Пак нищо не се получи.

За да дойдат може би

 

най-щедрите обещания досега - при Гриша Ганчев.

 

При първата си поява пред почитатели на " Армията " - през октомври 2015 година той с майсторски линии очерта контурите на бъдещия стадион красавец:  " Ще стартираме последователно с единия бранш, с другия. Козирката ще си остане, тъй като подухва хубави мемоари от победи, само че ще я заздравим. Това е тежка инвестиция, само че в случай че ние вярно си изиграем картите, не е невероятно да се случи в идващите 2-3 години. "

Минаха въпросните две-три години, през това време Ганчев единствено обнови терена като по-крупна инвестиция на стадиона. Вместо това през 2019 година пристигна друго заричане - пред уеб страницата " Топспорт ": " До 15 март 2021 година ЦСКА ще има нов стадион. Ще бъде най-висока категория. Когато хората идват на мачовете ни, да им бъде удобно и прелестно. " Щял да бъде и по всички условия на ФИФА и УЕФА (как другояче?!). Даже бе обяснено по какъв начин инвестицията ще е за 60 млн. лв. и финансирането било подсигурено от датски фонд. Тогава някъде се появи и замисленото ново име - " Арена ЦСКА ".

Увереността на Ганчев очевидно пристигна след диалози сред него и тогавашния спортен министър Красен Кралев. На тях се пръкна ново 20 - " Българска войска " ще бъде опустошен, на негово място ще бъде издигнато ново оборудване, което да бъдело част от кандидатурата ни за европейско състезание през 2028 година и/или международно състезание през 2030 година Явно благодарение на страната, която при ръководството на Бойко Борисов обилно пръскаше пари за игрища (справка - 37 млн. лева, отпуснати за оборудванията на пловдивските " Ботев " и " Локомотив " ).

" Проектът ни е като от книгите - добра база, отлична школа, за знамение и приказ, нов и съвременен стадион, красавец... ", изясни тогава Гриша Ганчев. Е, планът още стои в неговите фантазии и в тези на почитателите.

След обявеното отдръпване от страна на Ганчев и другия главен съсобственик - Юлиян Инджов, сега никой не смее да повдигне тематиката за финансирането на построяването на нов стадион. В момента последователите се радват и на това, че финансирането на клуба е подсигурено до края на годината (по уверенията на изп. началник Пламен Марков).

Различни аргументи осуетяваха всички тези планове - някъде се стигна до промяна на собствеността (Васил Божков), в други случаи страната бе изкарвана отговорна, че не спомага, а най-често пояснения за неналичието на напредък по плановете липсваше. Някъде тук обаче би трябвало

 

да се разсее илюзията за неприятната страна,

 

която все работи в ущърб на ЦСКА. Предишни държавни управления уйдисваха на недоволствата от клуба и подписваха контракти за дълготрайна концесия. Примерно през 2012 година спортният министър Свилен Нейков подписа съглашение за 20-годишно прилагане на базите от страна на футболния клуб. Откъдето трябваше да влагат най-малко 20 млн. лева Това не стана, несъмнено.

На 4 януари 2018 година, след дълго продължили недоволства от управлението на " ЦСКА-София " по отношение на неизгодния доскорошен контракт, бе подписан нов с министерството - за 10 години, с уверението, че след приемането на новия закон за спорта той може да бъде удължен до 30 години.

Дотук е видно, че държавните управления оказват помощ, доколкото им разрешава законът. Е, тогава има и следващ  " провинен " - Столична община. В предходния и новия обстоен организационен проект (ПУП) на Борисовата градина ясно е записано, че модернизацията на " Българска войска " може да се извърши само в границите на настоящия стадион поради предпазения статут на парка. А това значи - никакви спомагателни търговски центрове, хотели, развлекателна част.

И може би тук е разковничето на казуса - който и да се ангажира да влага в нов стадион (извън държавата), той би срещнал сизифовски компликации да възвърне вложението си, тъй като би трябвало да разчита основно на зрителския интерес. А той сега е малък за всички клубове у нас, като директно разследване от обстоятелството, че футболният артикул в България е неконкурентен по отношение на шампионатите в Европа от междинна ръка. Да не приказваме за шампионатите от Топ 5.

И мъчно би се появил някой, който да вложи сред 20 и 30 млн. лева (поне!) за нов " Българска войска " (или " Арена ЦСКА " ), единствено поради фенското наслаждение, без явен финансов проект за следваща облага. Всички останали приказки за стадион красавец и прочие са единствено музика за ушите на последователите. И нищо повече...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР