Феноменът Ла Ниня навлиза в третата си поредна година -

...
Феноменът Ла Ниня навлиза в третата си поредна година -
Коментари Харесай

Тазгодишните горещи вълни и наводнения може да показват какво ни очаква в бъдеще

Феноменът " Ла Ниня " навлиза в третата си поредна година - извънредно дълго време. Неговите въздействия - суша в Близкия изток и Източна Африка, повече превалявания в Западна Африка и Южна Азия се укрепват от климатичните промени, от време на време по непредвидим метод. Тазгодишните екстремности може да са " тийзър " какви ще бъдат и идните години с " Ла Ниня " - по-горещи, с повече наводнения и тежки суши.
Неотдавнашните наводнения в Пакистан потопиха една трета от страната и взехана над 1100 жертви. Мусонните дъждове, най-тежките от десетилетие, предизвикаха наводнения от над метър в някои елементи на страната. Голяма част от света претърпя рисково време тази година. Австралия бе ударена от невиждани порои и горещина. През май рекордни превалявания доведоха до кални свлачища и наводнения в Бразилия, които убиха над 100 души. До лятото Източна Африка страдаше от четвъртата си поредна година на суша. Междувременно температурни върхове бяха счупени в градовете в цяла Европа, а реки в целия континент пресъхнаха или бяха на най-ниските си равнища за най-малко последните 500 години. При 70-дневна гореща вълна в огромна част от Китай температурите постоянно надвишаваха 40°C, а двете най-големи езера в страната паднаха до най-ниската си записана височина.

Приписването на всяко едно метеорологично събитие на изменението на климата е комплицирана работа. Климатичните механизми на Земята са доста объркани, а непрекъснатото стопляне е злокобният фонов звук, който съпътства доста други фактори. " Всяко събитие е композиция от изменение на климата и колебливост на климата ", споделя Каролайн Уейнрайт, академик по климата в Imperial College London.

Един от най-мощните източници на колебливост на климата е феноменът " Ел Ниньо " - е топлата фаза на така наречен Южно съмнение (El Niño-Southern Oscillation или ЕНСО) - от време на време изменение в температурата на повърхностния пласт на водата в екваториалната част на Тихия океан, при което климатът към тропиците (и в някои райони отвън тях) минава в едно от двете крайни положения. В година без ЕНСО резултати ветровете, духащи от изток на запад през Тихия океан, изтласкват топла вода към повърхността в същата посока. Когато ветровете духат по-слабо от нормално, топлата вода остава в централната и източната част на Тихия океан, причинявайки повече превалявания в тази част на света - тъкмо това е събитието, известно като " Ел Ниньо ".
Реклама
Когато ветровете духат изключително мощно, повече топла вода от нормално се натрупва в западната част на Тихия океан, причинявайки повече превалявания там, а повече студена вода идва от дълбините край крайбрежията на Южна Америка. Тази разновидност на феномена е известна като " Ла Ниня " и тя е реалност в последните съвсем през две години.

" Ла Ниня " носи със себе си избрани предвидими въздействия, в това число суши в Чили, Близкия изток и Източна Африка и по-високи равнища на превалявания в Западна Африка и Южна Азия. Взаимосвързаността на световния климат значи, че тези въздействия неизбежно се усещат и по-далеч, само че въздействието им избледнява с отдалечаване от тропиците. Въпреки това причиняваните от " Ла Ниня " съмнения са задоволително огромни, с цел да повлияят на междинните световни температури - защото не разрешават на топлината от океана да навлезе в атмосферата, " Ла Ниня " кардинално прави света малко по-хладен, в сравнение с би бил другояче.

Случващото се в Пакистан евентуално е пагубна композиция от голям брой фактори. По-горещата планета по принцип значи, че във въздуха има повече влага (допълнителни 7% за всеки спомагателен градус по Целзий), което води до по-екстремни превалявания и по-големи опасности от наводнения. Това оказва помощ провокираните от " Ла Ниня " превалявания да бъдат извънредно смъртоносни. Ръката на световното стопляне в тази ситуация може да бъде открита и по по-индиректен метод, защото високите температури, регистрирани в Хималаите по-рано тази година, форсират топенето на ледниците, което претрупва реките. Възможно е и замърсяването на въздуха в региона, което усложнява моделите на циркулация на въздуха, също да играе роля.

Как тъкмо наподобяват събитията, породени от " Ла Ниня " в един затоплящ се свят, е комплициран въпрос. Феноменът не работи изолирано от климатичното стопляне, само че точната връзка сред двете продължава да обърква климатичните моделисти. Скоро светът ще навлезе в трета подред година с " Ла Ниня " - за първи път през този век ще бъде записано такова " тройно потапяне ". Обикновено феноменът работи на цикъл от три до седем години, като мощният " Ел Ниньо " нормално е последван от балансираща " Ла Ниня ". Не единствено, че това тройно потапяне е необяснимо, споделя Мат Колинс от Университета на Ексетър, само че не е в сходство с това, което климатичните модели допускат, че ще се случи с изменението на климата.
Реклама
В по-голямо благозвучие с климатичните модели е фактът, че районите, наранени от " Ла Ниня " ще се уголемяват с течение на времето. Ангола, да вземем за пример, която се намира оттатък границата на обичайна за Африка зона на наводнения от " Ла Ниня ", тази година имаше доста значителни превалявания. Това може да е индикация, споделя Уилфран Муфума Окиа от Световната метеорологична организация, че границите към този момент стартират да се уголемяват.

Годините с " Ла Ниня " също стават по-топли. Този март институциите, виновни за Големия бариерен риф в Австралия, записаха всеобщо избеляване на кораловия риф - коралите изхвърлят симбиотичните си водорасли като реакция на повишаващите се температури. Това за първи път се случва в година на " Ла Ниня ".

Тези фактори вършат съществуването на системи за ранно предизвестие за идни бедствия по-важни от всеки път. Предприемане на дейности на ранен стадий обаче се усложнява от обстоятелството, че самото световно стопляне изкривява прогнозите. Преди метеорологичните организации оценяваха вероятността от " Ел Ниньо/Ла Ниня " благодарение на температурните разлики сред точки в Тихия океан. Повишаващите се температури направиха този способ на процедура негоден.

Тазгодишната " Ла Ниня " може да е показателна какви ще бъдат и идващите й проявления - с по-високи температури, повече наводнения и тежки суши. Тревожно е какво влияние ще има това в свят, в който ресурсите към този момент са изчерпани от бързите поредици от бедствия. " Вече не се оправяме и нещата единствено се утежняват ", споделя Маартен ван Алст, шеф на климатичния център на Международния Червен кръст и Червения полумесец.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР