Феерия от цветове, звуци и танци блесна на Международния фолклорен

...
Феерия от цветове, звуци и танци блесна на Международния фолклорен
Коментари Харесай

Фолклорна феерия от четири континента заблестя във Велико Търново

Феерия от цветове, звуци и танци блесна на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. Двадесет и второто издание на фестивала беше публично намерено през уикенда с дефиле на участниците от четири континента, гала по издигане на знамената и концертна стратегия.
Съставите, обединенията и самостоятелните реализатори са от осем страни – Аржентина, Башкирия, Грузия, Египет, Китай, Колумбия, Панама и България, и включват общо над 350 участници. Организатори на събитието са фондация „ Международни фолклорни фестивали ”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF (Международния съвет на уредниците на фестивали за фолклор и обичайни изкуства) в България. Фестивалът се организира под патронажа на Националната комисия на ЮНЕСКО за България и Министерството на културата на република България. Гости на фестивала са посланикът на Арабска република Египет Н. Пр. Моайад Фаталлах Елдали, заместител министърcj на културата на Египет и консулът на Руската федерация. Поздравителен адрес е изпратен от посланика на република Аржентина, Н. Пр. Алберто Алфредо Мануел Труеба.
Дефилето на участницитe мина по основната улица „ Васил Левски “ до централния градски площад. Представянето беше необикновено красиво:
България

Аржентина 

Египет 

Панама 

Грузия 

Колумбия 

Китай 

Башкирия 

Церемонията по издигане на знамената се състоя пред постройката на община Велико Търново. 



Официалното разкриване на фестивала се организира на сцената на Летния спектакъл в парк „ Марно поле “. 

От името на кмета Даниел Панов одобрение към присъстващите насочи заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев. Той поздрави всички с добре пристигнали и съобщи, че Международния фолклорен фестивал е значимо събитие в културния календар на Велико Търново. „ Народната ария и националният танц са най-големия дипломат на всяка страна по света “, сподели проф. Камарашев и даде обещание, че следващата година фестивалът ще се организира на нова покрита сцена.
Емил Павлов – президент на интернационалния фестивал, откри събитието с думите: „ С още повече хубост, с нови участници, Велико Търново се трансформира в лятната фолклорна столица на фестивалите. Участниците са културни посланици на мира. Танците са повсеместен език, на който всички хора приказваме. Желая ви прелестна и слънчева седмица, изпълнена с доста усмивки, мир и другарство. Откривам интернационалния фолклорен фестивал Велико Търново 2019 “. 
Отец Асен благослови събитието и пожела забавление, наслада и обич. 

В концертната стратегия се изявиха танцови и музикални реализатори от гостуващите групи:
България е плам, наслада и въодушевление; 

Аржентина е характер, обаяние и страст; 

Египет е темп, такт и пластичност; 

Панама е страст, възторг и финес; 

Грузия е смелост, екстаз и изящество; 

Колумбия е нюанс, хубост и вълнение; 

Китай е непринуденост, трогателност и хармония; 

Башкирия е жаркост, жизнеспособност и удивление.

Откриването приключи със заря. 

Съпътстващи събития са конкурс за хубост и артистичност „ Мис Фестивал “, обичайните вечери на нациите и други
Вечерните концерти не престават с песни, танци, акробатика и приятни изненади на сцената на Летния спектакъл в работните дни от седмицата и стартират в 20.00 ч. На 27 юли (събота) от 19.00 ч. ще се организира заключително дефиле на участниците във фестивала, а от 20.00 ч.  - гала по формалното закриване на 22-рия Международен фолклорен фестивал във Велико Търново. Входът е свободен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР