Федерика Могерини, европейският топ дипломат, смята, че ситуацията в Сирия

...
Федерика Могерини, европейският топ дипломат, смята, че ситуацията в Сирия
Коментари Харесай

ЕС налага нещо като санкции на Турция

Федерика Могерини, европейският топ посланик, счита, че обстановката в Сирия може да се реши единствено с мирни средства и по тази причина нито една страна членка на Европейски Съюз не е изпратила там войски

Европейските министри на външните работи приканиха страните членки Европейски Съюз да се въздържат от продажбите на оръжие на Турция. Решението идва като отговор на нахлуването на турската войска в Северна Сирия и офанзивата против кюрдските сили, които бяха главен съдружник на Европа и Съединени американски щати в битката против Ислямска страна. Ситуацията също така става извънредно комплицирана, защото след изтеглянето на кюрдите има огромна възможност от конфликти сред турската и сирийската войска, което на доктрина може да докара до искане от страна на Анкара за активиране на член 5 (за групова отбрана) от контракта за НАТО.

Решението е било взето единомислещо, което значи, че България също го е подкрепила. Само преди два дни министър председателят Бойко Борисов поръчки, че ще изиска от Брюксел да спре с " непрекъснатите нападки " против Турция. Миналата седмица Унгария блокира резолюция на Европейски Съюз, която осъжда дейностите на Анкара, само че през днешния ден унгарското държавно управление реши да не се цепи от останалите 27 страни членки.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки настояванията на Франция, Холандия и Австрия за действително оръжейно ембарго, по време на съвещанието на външните министри този въпрос не е бил повдиган, твърди пред " Капитал " дипломатически източник. Вместо това страните членки независимо би трябвало да прекратят продажбите си, както към този момент направиха Холандия, Швеция и Финландия.

Според европейския първи посланик Федерика Могерини тази формула е разрешавала решението да се вземе по-бързо, защото не се постанова да се извърви целият път по налагане на официални наказания. Освен това съгласно Могерини прекъсването на продажбите на оръжие, без публично ембарго, не било в несъгласие с разпоредбите на НАТО.

Взетото решение обаче не е юридически обвързващо и е надалеч от това да бъде наречено ембарго. На доктрина някоя страна членка даже може да реши да не го съблюдава. Но Италия, която е най-големият оръжеен експортьор към Турция, сподели, че също стопира продажбите и експорта.

Меката реакция на Европейски Съюз евентуално беше най-добре изразена от люксембургския външен министър Жан Аселборн: " Като европейци би трябвало да кажем, че ние не можем да спрем това. "

По време на същото съвещание външните министри взеха решение да глобяват Турция и поради почналите сондажи от турска страна в изключителната морска икономическа зона на Кипър. Но, както и в тази ситуация с оръжейните рестрикции, не става дума за " наказания ", а " ограничаващи ограничения, ориентирани към всички физически и юридически лица, които са виновни или са забъркани в незаконните сондажни действия ". Както и в тази ситуация с Русия, евентуално ще бъдат замразени активите на компаниите, които правят проучвателните действия, само че тези ограничения няма да обиден персонално турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР