Бременните жени у нас ще се ваксинират безплатно срещу коклюш.

...
Бременните жени у нас ще се ваксинират безплатно срещу коклюш.
Коментари Харесай

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Б ременните дами у нас ще се имунизират гратис против коклюш . Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните управляващи.

" Имунизационни кабинети ще има във всеки регионален център. Ако има нужда, подготвени сме да организираме мобилни кабинети ", съобщи главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

" Стремим се към обезпечаване на оптималната сигурност на най-рисковата група – децата до една година. Най-вече тези, които не са навършили имунизационна възраст. Това става по два метода, както със свалянето на възрастта за имунизация с две седмици, с което покриваме 25% от тях, по този начин и с опцията всички искащи бременни дами да бъдат ваксинирани в имунизационни пунктове гратис като целесъобразна имунизация, тъй че да обезпечат антитела за новородените си деца. Мисля, че това в най-голяма степен ще реши казуса с най-рисковата група ", уточни Кунчев. 

" Разбира се работим и по обезпечаването на диагностика. Току що обсъждахме, че евентуално към четирите центъра във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен ще прибавим и Бургас, защото има опция и популацията е задоволително огромно. В тези места, по рекомендация на Районните здравни инспекции, ще се прави безвъзмездна PCR диагностика по критерии, които към този момент сме изпратили ", добави още той. 

Според държавния здравен контрольор това са стъпките, които ще доведат до внезапно понижаване на риска, изключително от тежко протичане и затруднения.

" Виждате, че този висок % е даже по-висок от този в Европа. Над 80% от тези, които са инфектирани и карат болестта, са неимунизирани, или в доимунизационна възраст, или с пропуснати по някаква причина имунизации ", сподели още Ангел Кунчев. 

По думите му центровете могат да стартират работа в първите работни дни след Великденските празници. 

Препоръка за всеобща имунизация при тази обстановка едва ли е удачна. Всяка бременна жена може да си направи консултация с акушер-гинеколога, който наблюдава бременността, както и с персоналния доктор, счита специалистът. 

Обещанието за 2000 дози ще бъде изпълнено, разяснява той за съществуването на ваксини против коклюш. 

Регистрираните случаи на коклюш към този момент надвишават 500, заяви здравният министър Галя Кондева. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР