Федералният резерв се присъедини към централните банки на Канада, Англия,

...
Федералният резерв се присъедини към централните банки на Канада, Англия,
Коментари Харесай

Федералният резерв се присъедини към 6-те централни банки за увеличаване на пазарната ликвидност

Федералният запас се причисли към централните банки на Канада, Англия, Япония, Европейския съюз и Швейцария в координирани старания за увеличение на пазарната ликвидност. Шестте централни банки оповестиха, че ще усилят потока на американски долари през световната финансова система, с цел да я стабилизират. Акциите на американските банки потеглиха нагоре, а европейските кредитни институции се възвърнаха от внезапната ранна ликвидация след поглъщането на затруднената швейцарска банка Credit Suisse от Обединената банка на Швейцария - UBS.



Реакцията на международните финансови управляващи беше " мощна и бърза ", съобщи след договорката за Credit Suisse еврокомисарият за стопанска система Паоло Джентилони. Швейцария се разсъни с накърнена горделивост в дългогодишната си традиция на банкова експертиза.

" Решаващ фактор в банковото дело е доверието. Доверието на депозитарите, на вложителите, доверието в стабилността на банката, в стабилността на цялата банкова система. Финансовото усложнение на Credit Suisse докара до загуба на това доверие. Това е удар за цялата банкова система, удар и за други банки ", сподели банковият специалист Томас Хартман-Венделс.

Помощта, която Швейцария ще окаже на купувача на Credit Suisse, ще бъде в размер на 260 милиарда швейцарски франка, се показва в документи по договорката, представени от Ройтерс. 209 милиарда идват от швейцарската национална банка и държавното управление.

" Мерките, подхванати от швейцарското държавно управление, от Швейцарската централна банка, решенията на Федералния запас и Европейската централна банка изпратиха явен сигнал, че те желаят да стабилизират банковата система непременно. Това ще има позитивен резултат за доверието в банковата система. Но в този бранш в никакъв случай не е несъмнено дали всичко това ще проработи, тъй като доверието се губи доста елементарно ", изясни Томас Хартман - Венделс.

Асоциацията на чиновниците на швейцарските банки съобщи, че е " надълбоко шокирана " от новината за поглъщането на Credit Suisse и прикани новият притежател да прибягва до минимални съкращения на личен състав.

Двете най-големи политически партии в Швейцария остро подлагаха на критика договорката. Те показаха, че огромната държавна финансова поддръжка за сливането основава голям риск за страната.

" Основният проблем е, че към момента има толкоз огромни банки, че колапсът им не е действителна алтернатива и по тази причина държавното управление е насила да се намеси и да избави такава банка. Проблемът се прояви по време на финансовата рецесия от 2007-ма и през днешния ден имаме същия проблем. През последните 10-15 години не беше изработен опит за неговото решение ", сподели Томас Хартман - Венделс.

След сливането новата UBS ще управлява трилион и половина швейцарски франка, което е прекалено много за Швейцария, уточни водачът на Социалдемократите в Народното събрание Роджър Норман.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР