Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти в страната с

...
Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти в страната с
Коментари Харесай

САЩ повишават основната лихва в борбата с инфлацията

Федералният запас на Съединени американски щати увеличи лихвените проценти в страната с една четвърт процентен пункт и предвижда, че главният лихвен % ще доближи диапазона сред 1.75% и 2% до края на годината. Това е нова и нападателна позиция против инфлацията, която в противоположен случай ще докара разноските по заеми до рискови равнища през 2023 г.

В ново изказване за смяна в политиката, отбелязващо края на тоталната борба против пандемията, централната банка на Съединени американски щати означи голямата неустановеност, пред която е изправена стопанската система поради войната в Украйна и продължаващата здравна рецесия. Но все Фед отново съобщи, че " продължаващиге покачвания " ще бъдат подобаващи за ограничение на най-високата инфлация от 40 години насам.

На 10 март Европейската централна банка заяви, че ще стартира да отдръпва непаричните си тласъци за стопанската система, с които оказва помощ по време на пандемията и за възобновяване след нея. Но това ще стартира през лятото измежду упования ЕЦБ също да стартира покачва лихвените проценти поради същите терзания - рекордна от години инфлация (5.8% през февруари в еврозоната) и резултата от войната в Украйна.

От изказването отпадна директното позоваване на пандемията, като вместо това се цитира войната в Украйна като създаваща " спомагателен напън за повишение на инфлацията " и натежаваща върху икономическата интензивност.

Траекторията за повишение на лихвения %, обрисувана от новите прогнози от регулатора, е по-стръмна от предстоящото. Тона отразява загрижеността на Фед по отношение на инфлацията, която се движи по-бързо, заплашва да стане по-устойчива от предстоящото и излага на риск вярата на централната банка за елементарно отдръпване от политиките за изключителни обстановки въведени за битка с последствията от пандемията.

Дори и с плануваните по-силни нараствания на лихвите, чака се инфлацията да остане над задачата на Фед от 2%, като остане 4.1% през тази година и ще спадне единствено до 2.3% до 2024 година Прогнозата за икономическия напредък е за 2.8% тази година - внезапен спад по отношение на планувания растеж от 4.0% през декември.

Очаква се нивото на безработица да спадне до 3.5% тази година и да остане там през идната година, само че да се увеличи леко до 3.6% през 2024 година Годишната цел за еврозоната е инфлацията да бъде неповече от 2% годишно.

Последната прогноза на ЕЦБ е за инфлация от 5.1%, следващата година - от 2.1% и 1.9% през 2024 година Йорг Кремер, основен икономист в Commerzbank, предвижда две повишавания на лихвите - всякога с по 25 базови пункта.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР