Федералният резерв на САЩ гласува за запазване на лихвените проценти

...
Федералният резерв на САЩ гласува за запазване на лихвените проценти
Коментари Харесай

Федералният резерв на САЩ остави основния лихвен процент непроменен

Федералният запас на Съединени американски щати гласоподава за опазване на лихвените проценти на 23-годишния връх за пето следващо съвещание и алармира, че към момента чака да направи три намаления на лихвените проценти през тази година.


Решението на Фед да резервира главния си лихвен % по заемите сред 5,25% и 5,50% разрешава на политиците " деликатно да оценят постъпващите данни, разрастващите се вероятности и салдото на рисковете ", се споделя в изказване на централната банка.

Фед сполучливо намали внезапно инфлацията от многогодишните върхове през 2022 година към дълготрайната си цел от 2%.

Но от началото на тази година в Съединените щати се следи леко покачване на темпа на инфлация - това възобновява опасенията, че лихвените проценти ще би трябвало да останат високи за по-дълго време, с цел да се овладеят цените.

Политиците актуализираха и икономическите си прогнози, като внезапно покачиха прогнозата за растежа на Съединени американски щати за тази година до 2,1% от 1,4% през декември.

Политиците оставиха прогнозата за общата инфлация непроменена, само че леко покачиха прогнозата за годишната " базова " инфлация - без цените на силата и храните - до 2,6%.

Членовете на Федералния комитет по интервенциите на открития пазар, определящи лихвените проценти, също по този начин оставиха медианната прогноза за лихвените проценти в края на 2024 година на междинното ниво сред 4,50 и 4,75.

Това значи, че те към момента чакат понижение с 0,75 процентни пункта до края на годината, което евентуално ще се изрази в три понижения с по 0,25 процентни пункта. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР