Федералният резерв (Фед) вероятно ще вдигне основната си лихва на

...
Федералният резерв (Фед) вероятно ще вдигне основната си лихва на
Коментари Харесай

Фед вероятно ще вдигне лихвите за последно през 2018 г.

Федералният запас (Фед) евентуално ще вдигне главната си рента на последното си съвещание по паричната политика, което стартира през днешния ден. Има обаче сигнали, че темпът на покачване може да се забави през 2019 година, съобщи Франс прес.

Икономистите чакат комисията по паричната политика да вдигне още веднъж лихвите с 25 базисни пункта и те да бъдат в рамките на 2,25 % до 2,50 % в края на двудневното си съвещание в сряда.

Това ще бъде четвъртото покачване тази година и деветото от края на 2015 година, когато централната банка изостави политиката на нулева рента, която продължи седем години.

Има доста огромни шансове лихвите да се покачат в сряда. Икономиката върви добре, инфлацията е в границите на целевата, пазарът на труда е доста динамичен, предвижда Райън Суит от Moody`s Analytics. Годишният ритъм на растежа е 3,5 % през третото тримесечие.

По данни на Bloomberg финансистите са сигурни на 77,3 %, че Фед ще увеличи още лихвата по кредитирането, само че тази цифра е по-ниска по отношение на предходните решения по паричната политика.

От октомври обаче пазарите са обхванати от подозрения за положението на стопанската система и паричната тактика на банката.

Забавящият се напредък, комерсиалната война, сдържаната инфлация и все по-плашещата геополитическа сцена значат, че централната банка може да даде сигнал, че възнамерява да забави или даже спре за известно време стягането на паричната си политика и да премине към изчакване, до момента в който икономическата картина не се обясни по-добре.

Напоследък икономистите започнаха да намаляват прогнозите си за броя на покачванията на лихвите, които чакат следващата година, до едно или две по отношение на четири преди.

Представителите на Фед през септември предвидиха три покачвания, само че броят може да бъде преразгледан при новите прогнози в сряда.

Икономистите означават, че УФР осъзнава опасността от забавянето на растежа на Китай и Европа, безредното излизане на Англия от Европейски Съюз, политическите безредици във Франция и италианските проблеми с бюджета.

В Съединени американски щати растежът на заетостта остава мощен тази година, само че инфлацията се откри на целевото ниво от 2 % макар опасенията, че мощната стопанска система може да форсира растежа на цените.

Като към това се прибавят затихващият резултат от намаляването на налозите и държавните разноски, както и упованието, че растежът на стопанската система на Съединени американски щати ще се забави, бъдещето може да наподобява много нестабилно.

Споделям мнението, че нещата не са толкоз постоянни, колкото изглеждаха преди няколко месеца, само че не знаем нищо несъмнено, сподели пред Агенция Франс Прес някогашният заместник-председател на Фед Алис Ривлин.

Промяната на упованията разрешава на Фед да направи пауза, без да провокира разтърсвания на финансовите пазари с изненадващи решения. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР