Търговската комисия на САЩ заведе антитръстов иск срещу онлайн търговеца на дребно Amazon

...
Федералната търговска комисия на Съединените щати (FTC) заведе дългоочаквано антитръстов
Коментари Харесай

Федералната търговска комисия на Съединените щати (FTC) заведе дългоочаквано антитръстов иск срещу онлайн търговеца на дребно Amazon, обвинявайки компанията, че вреди на потребителите чрез задушаване конкуренция.

Искът, към който се присъединиха 17 главни прокурори и заведен в родния щат на Amazon във Вашингтон, следва четиригодишно разследване.

Продължавайте да четете

списък от 3 артикула Amazon се изправя срещу профсъюза в битка за втори складAmazon спира корпоративното наемане поради опасения за икономикатаAmazon ще уволни 10 000 души: Докладкрай на списъка

„FTC и нейните държавни партньори казват, че действията на Amazon му позволяват да спре съперниците и продавачите да понижават цените, да влошават качеството за купувачите, да надценяват продавачите, да задушават иновациите и да попречат на конкурентите да се конкурират честно с Amazon“, се казва в съобщение на FTC изявление във вторник.

В излагането на обвиненията си Федералната търговска комисия твърди, че Amazon е участвал в нечестни тактики за „незаконно поддържане на монополната си власт“ над индустрията на онлайн търговията на дребно.

Например агенцията обвини Amazon, че наказва продавачите, които предлагат по-ниски цени другаде, като ги заравя „толкова далеч“ в резултатите от търсенето на уебсайта, „че стават ефективно невидими“. FTC също така каза, че Amazon принуждава продавачите да използват нейните складове и услуги за доставка, увеличавайки разходите както за потребителите, така и за продавачите.


Федералната агенция поиска от съда да издаде постоянна забрана, нареждаща на Amazon да спре незаконното си поведение.

„Оставена без контрол, Amazon ще продължи незаконния си курс на поведение, за да запази монополната си власт“, ​​се казва в жалбата на FTC.

В отговор Amazon каза, че Федералната търговска комисия „греши по отношение на фактите и закона“. Той също така обвини федералната агенция в прекомерно използване, като каза, че вместо да насърчава конкуренцията, FTC я задушава.

„Практиките, които FTC оспорва, помогнаха за стимулиране на конкуренцията и иновациите в индустрията за търговия на дребно и доведоха до по-голям избор, по-ниски цени и по-бързи скорости на доставка за клиентите на Amazon“, каза Дейвид Заполски, главен съветник на Amazon, в изявление.

В публикация в блог Amazon отбеляза, че има 500 000 независими продавачи на платформата.

„Ако Федералната търговска комисия постигне своето, резултатът ще бъде по-малко продукти за избор, по-високи цени, по-бавни доставки за потребителите и намалени възможности за малкия бизнес – обратното на това, което антитръстовият закон е предназначен да прави“, каза Заполски .


Amazon стартира в гараж през 1994 г. и днес струва 1,3 трилиона долара. Според някои оценки компанията контролира до 40 процента от пазара за електронна търговия.

Съдебното подаване във вторник идва на фона на подобни федерални антитръстови дела срещу компанията-майка на Google Alphabet и Meta, компанията за социални медии, която включва Facebook, тъй като администрацията на президента Джо Байдън се опитва да овладее това, което вижда като големи технологични монополи .

Говорейки с репортери във вторник, председателят на FTC Лина Хан отказа да обсъди дали агенцията в крайна сметка ще се опита да разбие Amazon.

„На този етап фокусът е повече върху отговорността“, каза тя.

Докато е студент по право, Кан пише за господството на Amazon в онлайн търговията за The Yale Law Journal. Тя също беше член на комисия в Камарата на представителите, която написа доклад от 2020 г., който се застъпва за овладяване на четири американски технологични гиганта: Amazon, Apple, Google и Facebook.

Под наблюдението на Кан FTC агресивно се опита да притъпи влиянието на тези разрастващи се технологични компании. Някои скорошни усилия обаче се оказаха неуспешни, включително оферти за блокиране на придобиването от Microsoft на производителя на видеоигри Activision Blizzard и придобиването от Meta на стартъпа за виртуална реалност Within Unlimited.


Последната жалба следва други действия, предприети от FTC срещу Amazon през последните няколко месеца. През юни агенцията съди компанията, твърдейки, че използва измамни практики, за да регистрира потребителите в Amazon Prime и ги затруднява да анулират абонаментите си. Amazon отрече обвиненията.

В края на май компанията също така се съгласи да плати гражданска санкция в размер на 25 милиона долара, за да уреди обвиненията, че е нарушила закон за поверителността на децата и е подвела родителите относно практиките за изтриване на данни на своя популярен гласов асистент Alexa.

Критиците на компанията приветстваха последното действие на FTC.

„Никоя корпорация никога не е централизирала толкова много власт в толкова много важни сектори. Оставена без контрол, силата на Amazon да диктува и контролира застрашава върховенството на закона и нашата способност да поддържаме отворени, демократично управлявани пазари,” каза Стейси Мичъл от Института за местна самоувереност, който настоява правителството да действа срещу Amazon.< /p> Източник: Информационни агенции

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР