Федерален съдия на САЩ постанови, че Федералната търговска комисия (FTC)

...
Федерален съдия на САЩ постанови, че Федералната търговска комисия (FTC)
Коментари Харесай

Американски съд позволи на регулатор да забрани на Meta да печели пари от децата и тийнейджърите

Федерален арбитър на Съединени американски щати постанови, че Федералната комерсиална комисия (FTC) има правото да ограничи размера на рекламните доходи, които Meta, като собственик на WhatsApp, Instagram и Фейсбук, генерира от потребителите под 18-годишна възраст. Регулаторът, припомняме, желае изцяло да забрани на компанията да печели пари от малолетните си консуматори от съображения за конфиденциалност.

През май Федералната комерсиална комисия (FTC) упрекна Meta, че не е съумяла да отбрани поверителността на малолетните консуматори на нейните услуги и е подвеждала родителите по отношение на това, с кого децата им контактуват в приложението Messenger Kids. През 2019 година Федералната комерсиална комисия и Meta подписаха съглашение, според което компанията заплаща санкция от 5 милиарда $ за нарушение на предходно съглашение от 2012 година — компанията не даде на потребителите надеждна информация по отношение на степента, до която те управляват личните си персонални данни. Сега отделът се стреми да затегне изискванията на съглашението от 2019 година, като забрани на компанията да печели пари от данните, събрани за потребителите под 18-годишна възраст, и това би трябвало да се отнася освен за обществените мрежи, само че и за платформите за виртуална действителност.

Повече от 98% от приходите на Meta идват от онлайн реклами, които са таргетирани въз основа на персонални данни, и компанията интензивно се конкурира с платформата за къси видеоклипове TikTok за вниманието на младите консуматори. Според данните на компанията Pew към началото на 2023 година, 62% от 13- до 17-годишните консуматори са употребявали Instagram и 17% — WhatsApp.

Meta назова обвиняванията на FTC неоснователни и характеризира дейностите на организацията като „ противозаконен опит.. едностранно да пренапише нашето съглашение “. През 2020 година FTC също изиска от федералния съд да принуди Meta (тогава Facebook) да продаде платформата Instagram, която закупи през 2012 година за 1 милиард $, и месинджъра WhatsApp, закупен през 2014 година за 19 милиарда $ — чуванията по делото все още към момента не са планувани.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР