Фармацевтичната компания AstraZeneca няма да вземе участие в срещата с

...
Фармацевтичната компания AstraZeneca няма да вземе участие в срещата с
Коментари Харесай

AstraZeneca отлага срещата с ЕС заради спора с доставките на ваксини

Фармацевтичната компания AstraZeneca няма да вземе присъединяване в срещата с Европейски Съюз, планувана за през днешния ден, на която трябваше двете страни да обсъдят доставките на ваксини против Covid-19, заяви представител на Европейски Съюз, представен от в. Independent. 

Длъжностното лице добави, че Европейски Съюз продължава да желае от компанията да даде спомагателни пояснения по отношение на известието си за понижаване на доставките на ваксини за Европейски Съюз с 60%. До март компанията трябваше да достави 80 млн. дози, само че количествата бяха поправени на 31 млн. дози поради проблеми с производството в един от огромните европейски фабрики на компанията.

Европейският съюз съобщи по-рано тази седмица, че AstraZeneca " има намерение да достави доста по-малко дози от контрактуваните ". Служителите на Европейски Съюз се тормозят, че забавянето на имунизационния проект може да заплаши възобновяване от пандемията. За отплата англо-шведската компания предложи на Европейски Съюз да изтегли напред доставките на имунизацията си през февруари с една седмица - от 15-и на 7-и. 

Ситуацията обаче се нажежи в допълнение, откакто стана ясно, че в интервю за италианския вестник La Repubblica във вторник основният изпълнителен шеф на AstraZeneca Паскал Сорио споделя, че компанията му се е съгласила да постави всички старания, с цел да достави дозите, които страните от Европейски Съюз са поръчали, само че не е ангажирана по контракт да направи това в избран период . Той заяви още, че на Брюксел е лишило три пъти повече време от Лондон, с цел да подпише договорката. ``Първо беше подписан контракт с Обединеното кралство. Три месеца по-късно Европейският съюз изиска имунизациите да бъдат доставени едновременно с тези в Обединеното кралство, само че AstraZeneca не съумя да поеме този ангажимент``, сподели той.  " Уговорката ни с Европейския съюз няма договорна ангажираност. По принцип казахме, че ще се опитаме да създадем всичко допустимо, само че не можем да подсигуряваме, че ще успеем ", добави Сорио.

Думите му провокираха бурна реакция. " Европа влага милиарди, с цел да помогне за създаването на първите в света ваксини против Covid-19. И в този момент фирмите би трябвало да съблюдават отговорностите си ", сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на виртуална среща на Световния стопански конгрес.

От своя страна Брюксел заплаши да наложи надзор върху износа на ваксини, създадени в границите на Европейски Съюз. Ако това се случи, ще се засегне износът на създаваната в цех в Белгия ваксина на Pfizer/BioNTech, изнасяна и за Англия, напомня Би Би Си.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР