Фалшивите стоки вредят не само на потребителите, но и на

...
Фалшивите стоки вредят не само на потребителите, но и на
Коментари Харесай

40% от малкия и среден бизнес у нас старада от нарушени марки и патенти

Фалшивите артикули вредят освен на потребителите, само че и на стопанската система. Най-големите жертви на тези практики са дребните и междинни предприятия (МСП). Близо 40% от дребния и междинен бизнес в България се оплаква, че е потърпевш от нарушаване на негова интелектруална благосъстоятелност (ИС), сочат данни на Службата на Европейски Съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO).

Делът е подобен с този за Европейския съюз, където едно на всеки четири малко или приблизително дружество се оплаква от същото. Дружествата, които имат права върху ИС като марки или патенти, рапортуват за загуба на оборот (33 %), навреждане на репутацията им (27 %) и загуба на конкурентно преимущество (15 %) заради нарушавания на техните права.

В днешно време по-малко от 9 % от всички МСП в Европейски Съюз имат регистрирани права върху ИС. За предприятията с такива права обаче ИС поражда голяма разлика: МСП, които имат ПИС като патенти, дизайни или марки, регистрират с 68 % по-високи доходи за всеки чиновник спрямо предприятията без такива права, и чиновниците им получават по-големи заплати.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Българите стават жертва на подправени артикули най-често в Европей...

За да увеличи осведомеността какъв брой скъпа е ИС и да помогне на МСП да покачат своята конкурентоспособност на пазара, EUIPO започва програмата „ Ideas Powered for Business “, която включва фонд за МСП с планувани 20 млн. евро, в съдействие с Европейската комисия и службите за интелектуална благосъстоятелност на страните членки. Тази самодейност субсидира както услугите за оценка на ИС, по този начин и 50 % от таксите за подаване на поръчки за марки и дизайни на национално, районно или европейско ниво, и също по този начин оказва помощ на хиляди МСП да разработят тактики за ИС в тези сложни времена.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР