Фалшивите новини не са нов феномен, новото е леснотата, с

...
Фалшивите новини не са нов феномен, новото е леснотата, с
Коментари Харесай

Мария Габриел: Преди да се борим с фалшивите новини, трябва да ги дефинираме

Фалшивите вести не са нов феномен, новото е леснотата, с която се популяризират, скоростта и мащабите, които могат да придобият. Това съобщи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел по време на кръгла маса на тематика " Предизвикателства пред медийния бранш в Европа ". В нея участваха представители на Съвета за електронни медии, на организации, свързани с авторските права, медийни мениджъри, публицисти и специалисти.

Не приказваме единствено за фотоси, а за аудиовизуални материали в най-широката им формулировка, приказваме за надвиснала заплаха над нас като народна власт, общество и полезности, уточни Габриел.

По думите й през днешния ден няма общоприета формулировка за подправени вести. Знаем какво те не са - " не е ирония, не е мнение, не е подигравка, само че има желание, има лъжа ".

В момента се работи в три посоки:

формулировка и обсег на подправените вести

идентифициране на положителни практики; съответни ограничения за общи дейности.

Габриел акцентира, че " никой няма желание да законодателства на този стадий ". Феноменът е комплициран и внимателен и сега се набират претенденти за експертна група на високо ниво за подправените вести. Нейното първо съвещание ще е през януари, а през март се чакат резултатите от публичната консултация по тематиката. През пролетта на 2018 година би трябвало да бъде подготвен отчета на експертната група.

Медийното обучение е основен детайл от битката с подправените вести, означи еврокомисарят. Те не познават граници и по тази причина е нужна работна група на интернационално равнище, добави Габриел. По думите й би трябвало да се стремим да наблегнем на прозрачността, да познаваме механизма на този феномен, финансовите потоци, както и да създадем процеса по-включващ с присъединяване на политици, платформи и медии.

Ако не се вземат ограничения против подправените вести на европейско равнище, съществува риск на национално равнище нещата да излязат отвън полезностите, уточни Габриел, като акцентира, че

никой няма желание да постанова на хората да имат вяра или не на избрани вести

На този стадий съществува дефиниця за това какво е нелегално наличие, да вземем за пример какво е език на омразата, само че подправените вести в огромната си част са законни и ние не приказваме за криминализирането им, посочи еврокомисарят.

Председателят на Съюза на издателите и съсобственик на " Икономедиа " (издател на " Дневник " и " Капитал " ) Теодор Захов разяснява, че е доста елементарно да се вършат подправени вести, само че е мъчно и скъпо да се прави качествена публицистика. Когато на държавно равнище има токсична среда, която санкционира качествената публицистика, се основават предпоставки за още подправени вести и за доминирането им в построяването на публичното мнение, уточни той. По думите му би трябвало да се детоксикира средата за тези, които не вършат подправени вести.

По мотив директивата за аудиовизуални медийни услуги Габриел разяснява, че чака тя да бъде финализирана по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Социалните медии и платформите би трябвало да носят своята отговорност да съблюдават разпоредбите за отбрана на малолетните, за езика на омразата и за премахването на противозаконното наличие, акцентира Габирел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР